USTAVNI SUD

Presuda je dokaz da Fuad Kasumović ne zna šta radi

Kasumović: Uvjeravao javnost da je u pravu pa izgubio na sudu

Piše: D. PAŠALIĆ

20.7.2018

Odluka o komunalnim taksama Grada Zenice nije u skladu s Ustavom FBiH, presudio je tako taj sud, a epilog je to na koji su upozoravali brojni političari i analitičari. Ali, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, uvjeravao je javnost da je oduka ustavna, da se konsultirao s ljudima iz struke te da, kako je izjavio, “zna šta radi”.

Ranija upozorenja

Presuda je dostavljena i Miralemu Galijaševiću, premijeru Zeničko-dobojskog kantona, koji je izjavio da je ovakva presuda očekivana, s obzirom na to da su po istom osnovu već ranije proglašene neustavnim odluke općinskih vijeća o komunalnim taksama u Gornjem Vakufu, Bugojnu, Travniku, Olovu, Visokom, Kalesiji, Kaknju…

- Ocjena ustavnosti odluke praktično je spasila budžet Zenice od eventualnog kolapsa, jer bi njeno primjenjivanje u razrezu poreza i prikupljanju prihoda, s obzirom na to da je neustavna, dovelo do obaveze povrata naplaćenih prihoda s kamatama, na šta je u više navrata skretao pažnju i Kantonalni porezni ured u Zenici - poručio je Galijašević.

Dodao je da se može konstatirati da je, osim što je neustavna, odluka bila i neprovediva.

Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama, na prijedlog gradonačelnika Kasumovića donijelo je Gradsko vijeće Zenica na sjednici 29. decembra 2016. godine.

Prijedlog vijećnika

Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Odluke pred Ustavnim sudom FBiH podnijela je grupa vijećnika preko premijera ZDK.

Povodom presude Ustavnog suda FBiH, Kasumović je za danas najavio vanrednu konferenciju za medije.

Za privatne kladionice očekivan ishod

- Očekivali smo ovakav ishod, jer zakonske regulative nalažu provođenje zakona, a ne bezakonje. Privatne kladionice nebrojeno su puta naglašavale da pojedinci ne mogu provoditi zakon u FBiH, jer to čine oni čija je to nadležnost. Ovo za nas znači pobjedu pravde i pravednosti, ali i dokaz kako smo gospodarska grana koja se legalno bavi svojom djelatnošću - izjavio je nakon presude Marko Milanović, direktor kladionica “Sport Plus”.

On dodaje da plaćanje taksi ove vrste za njih nikad nije bilo upitno, kao i sve druge obaveze koje redovno izmiruju.

- Ali, nebulozni i neustavni prohtjevi pojedinaca o astronomskim povećanjima iznosa nemaju zakonsko uporište - poručuje Milanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.