ODLUKE

Dževadu Ljukovcu skoro 6.500 KM naknade zbog napada u Rajlovcu, kada su ubijena dvojica pripadnika OSBiH

Fena
20.07.2018 14:46

Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je odlučeno da država i Federacija BiH pripadniku Oružanih snaga Dževadu Ljukovcu, zbog povreda koje je zadobio kada su u naselju Rajlovac kod Sarajeva ubijena dvojica vojnika, solidarno isplate naknadu na ime nematerijalne štete. 

- Sud BiH je donio prvostepenu presudu kojom je udovoljeno tužbenom zahtjevu u cijelosti - navedeno je u Državnom sudu.

Ljukovcu je, kako saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), dosuđen iznos od 6.680 konvertibilnih maraka (KM) na ime nematerijalne štete za pretrpljenu fizičku i duševnu bol i umanjenje opće životne aktivnosti.

Osim iznosa koji BiH i Federacija BiH, prema presudi, trebaju solidarno isplatiti, Ljukovac je, kako saznajemo, oslobođen i plaćanja troškova postupka.

Ljukovac je tjelesne povrede zadobio 18. novembra 2015. godine, u trenutku kada je ušao u autobus Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Gradski saobraćaj” (KJKP GRAS), a svjedočeći u svoju korist na ročištu održanom po njegovom tužbenom zahtjevu, rekao je da je napadač, koji je bio van vozila, iz automatske puške ispalio prema njemu deset do 15 metaka.

Enes Omeragić je u novembru 2015. u sarajevskom naselju Rajlovac ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga – Armina Salkića i Nedeljka Radića – i nakon toga zapucao na autobus, u kojem je ugledao Ljukovca, kojeg je ranio. Omeragić je poslije u porodičnoj kući izvršio samoubistvo bombom, a Tužilaštvo BiH je događaj okarakteriziralo kao terorizam.

NA VRH