BIH

Može li izborni proces biti ugrožen zbog nedostatka stručnjaka?

Zbog pada sistema žrijebanje u CIK-u nedavno obavljeno ručno

S.DEGIRMENDŽIĆ

20.7.2018

Centralna izborna komisija (CIK) suočena je s problemom nedostatka IT stručnjaka i to bi se moglo negativno odraziti na izborni proces u oktobru. Rečeno je ovo na jučerašnjoj sjednici CIK-a, a rješavanje ovog problema potencirao je Suad Arnautović, član Komisije, predloživši da o ovoj problematici bude održana tematska sjednica CIK-a.  

Arnautović je kazao da je neophodno razgovarati o evidentnim problemima u IT odsjeku CIK-a, ali je naglasio da to treba biti sjednica bez prisustva javnosti.

 Bez novinara

Arnautović je kazao da je sramotno što je nedavno tokom žrijebanja političkih stranaka i koalicija za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću došlo do pada sistema, odnosno aplikacije putem koje je žrijebanje obavljano, pa je taj proces dovršen ručno. Ocijenio je da članovi CIK-a nisu odgovorni za tu situaciju, a da su uprkos tome bili izvrgnuti i ismijavanju.

Iako su članovi CIK-a jučer zbog prisustva novinara veoma obazrivo govorili o problemima u IT odsjeku CIK-a, ipak se i iz onoga što su novinari čuli moglo naslutiti da je riječ o nedostacima koji bi mogli dovesti čak do smetnji u unosu izbornih rezultata!

- Jer, kad je do pada aplikacije došlo kod onako banalnog procesa, šta ako se to desi pri unosu rezultata - čulo se na jučerašnjoj sjednici.

Mogao se čuti i skandalozan podatak da CIK ima zaposlenog samo jednog visokoobrazovanog IT stručnjaka, ali ni on ne radi jer je na bolovanju!

 Niska plaća

Stoga su svi stručni poslovi u IT odjeljenju prepušteni osobama sa srednjom stručnom spremom. Irena Hadžiabdić, predsjednica Komisije, u jednom trenutku je kazala da CIK ne može pronaći adekvatne IT stručnjake „jer niko ne želi raditi za nisku plaću“ koja im se nudi u CIK-u. Ona je napomenula i da je Misija OSCE-a u BiH osigurala četiri vanjska IT stručnjaka koji će pomagati Komisiji tokom izbora.

S obzirom na sve ovo, onda zaista ne čudi skandalozna i neviđena situacija kada je nedavno usred žrijebanja došlo do problema koje očigledno nije imao ko otkloniti.

No, svi ovi podaci dodatno unose sumnju da će izborni proces u dijelu koji ovisi o računarima i elektronskoj obradi podataka CIK moći obaviti nesmetano.

Inače, jučer je rečeno da je interna istraga o tome kako je došlo do pada aplikacije za žrijebanje još u toku.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.