ŠOKANTNO

Šta se krije iza prijetnji čelnicima pravosuđa

Lokmić-Misirača, Debevec i Tegeltija: Pravosuđe pod pritiskom

E. HALIMIĆ

23.7.2018

Jadranki Lokmić-Misirači, potpredsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), i Ranku Debevcu, predsjedniku Suda BiH, u subotu, 21. jula, za sada nepoznata osoba uputila je prijetnje smrću! O tome su obaviješteni nadležni policijski organi, koji obavljaju operativne i druge radnje predviđene zakonom kako bi se otkrio počinilac ovog krivičnog djela te kako bi se rasvijetlile okolnosti slučaja.  

Način pritiska 

- Visoko sudsko i tužilačko vijeće oštro osuđuje svaki način pritiska na nezavisnost pravosuđa, a posebno prijetnje vezane za ugrožavanje sigurnosti i života nosilaca pravosudnih funkcija, koje su u posljednje vrijeme učestale, te poziva nadležne institucije da što prije otkriju počinioca – navodi se u saopćenju VSTV-a.

Lokmić-Misirača potvrdila je za “Avaz” da je prijetnju smrću dobila porukom na službeni mobitel, koji je u vlasništvu Tužilaštva BiH.

- Ne mogu pretpostaviti zbog čega je upućena prijetnja. Nisam se prepala, to mogu poručiti. Ali, kad čovjek pročita takvu poruku, uznemiri se. Ne želim da u ovom trenutku špekuliram. Kad sam dobila poruku, nazvala sam Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i prijavila. Mislim da bi se svaki građanin uznemirio da dobije ovakvu poruku - kazala je Lokmić-Misirača.

Dodala je da ne želi komentirati sadržaj poruke te da ne može ni pretpostaviti od koga je ona stigla.

- Svaki građanin je dužan da ovakve stvari prijavi i ovim se trebaju baviti nadležni organi, a to je policija. Nisam se prepala, nastavit ću da radim kao i do sada – poručila je Lokmić-Misirača.

Debevec nam je, također, potvrdio da je dobio prijetnje te je poručio da je sada na nadležnim organima da sve ispitaju i istraže.

- Političari više ne biraju riječi za napad na pravosuđe, osporavaju nas na svakom koraku. Razlog za to je činjenica da je pravosuđe nezavisno i da ne dopušta da se političke bitke prenose na teren pravosuđa. Ne dopušta kontrolu političkim faktorima nad pravosuđem. Ne znam ko je uputio prijetnje, ali atmosfera javnih političkih napada na pravosuđe doprinosi ovakvim pojavama – smatra Tegeltija.

On je siguran da ljudi kojima su upućene prijetnje, neće odustati od onoga što rade, jer se radi o profesionalcima sa snažnom profesionalnom i ličnom nezavisnošću.

- Nastavit ćemo svi zajedno raditi nezavisno i nećemo pokleknuti pod ovakvim prijetnjama – poručio je Tegeltija.

Prijetili i Tegeltiji

I predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija dobio je 30. marta ove godine prijetnju smrću. O tome su obaviješteni Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

- Kad se sjetimo prijetnji koje su upućene meni, vidi se da postoji pojačan intenzitet prijetnji svim nosiocima pravosudnih funkcija, naročito onima koji zauzimaju najodgovornije pozicije – rekao je Tegeltija.

Prisluškivanje glavne tužiteljice

Javnosti je poznato da je prošle godine prijavljeno nezakonito prisluškivanje i praćenje Gordane Tadić, vršiteljice dužnosti glavne državne tužiteljice Tužilaštva BiH, i Ružice Jukić, potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Prema informacijama, Tužilaštvo BiH još radi na ovom predmetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.