Čović: Hrvati moraju biti jedinstveni do izbora, a poslije pogotovo

Fena
23.07.2018 16:19

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović poručio je danas iz Kupresa da Hrvati u BiH moraju biti jedinstveni do izbora koji slijede, a poslije pogotovo. 

Čović je nakon sjednice HDZ-a kazao da međusobna integriranost Hrvata mora biti jaka u svim područjima BiH, bez obzira na njihovu brojnost.

- Svi, a pogotovo mi koji smo na vlasti moramo vrlo praktično biti uz naše sunarodnjake, žitelje hrvatske nacionalnosti, kao i sve druge da bi im popravili uslove življenja. U kampanji, a mnogo izraženije poslije - istakao je Čović.

Siguran je u pobjedu HDZ-a, na temelju brojnih anketa, kako kaže, što smatra opravdanim jer je, po njegovim riječima, ta stranka uradila mnogo za hrvatski narod i BiH, a ima još veće planove, pogotovo na putu ka Evropskoj uniji.

- I ovi su izbori šansa da pošaljemo jasnu poruku iz mjesta gdje nas nema mnogo 'Nema nas dovoljno, ali nas ima toliko da niko uime Hrvata neće moći donositi odluke na bilo kojem prostoru BiH' - naglasio je Čović.

Pozvao je sve u BiH da grade ambijent da mladi ostaju u ovoj državi, da bi se i njihove porodice mogle brinuti o svojoj budućnosti.

- Porodica je temelj bh. društva i to mora biti motiv i poticaj - rekao je Čović te dodao da kvaliteta porodice zavisi od kvalitete standarda koji se mora jačati, za sve slojeve društva.

Najavio je da će HDZ u završnom dijelu kampanje, mjesec pred izbore, ući u svaki hrvatski dom u BiH.

- Razgovarat ćemo s našim ljudima, koji nam vjeruju i koje smo nekada iznevjerili. Moguće je da ima ljudi koji nemaju vremena čekati nadmudrivanje između tri naroda kako urediti BiH, mi sve to moramo čuti - kazao je Čović te istakao da posao slijedi nakon izbora jer, ističe, valja hitno realizirati rezultate izbora.

Cilj je, potcrtao je, popraviti kvalitet života u BiH, baviti se ekonomskim i socijalnim pitanjima te putem ka EU.

- Da smo dobili izborni zakon prije tri mjeseca danas bi bili kandidati za EU, ali nemojmo žaliti zbog toga, taj projekt i dalje nose Hrvati koliko god neko o tome želio šutjeti. Nastavit ćemo, nećemo se umoriti - naglasio je Čović.

Danas je u Kupresu, u okviru redovne 20. sjednice HDZ-a, predstavljena ''Bijela knjiga'', izborni program u četverogodišnjem mandatu koji je na izmaku. Čović je istakao da je ovo dokument koji jasno govori o uspjehu Hrvatske demokratske zajednice u BiH.

Dodao je da ''Bijela knjiga'' potvrđuje HDZ BiH kao politički odgovornu i najvažniju stranku Hrvata u BiH.

NA VRH