DIPLOMATIJA

Umjesto Morin Kormak, novi ambasador SAD u BiH Erik Nelson

Morin Kormak i Erik Nelson

Avaz.ba

27.7.2018

Američka administracija zatražila je od Bosne i Hercegovine agreman za novog ambasadora Erika Nelsona (Eric), koji će naslijediti Morin Kormak (Maureen Cormack) na dužnosti ambasadora SAD u BiH, saznaje "Večernji list" iz izvora bliskih Stejt departmentu.

Erik Nelson, angažiran u Višoj službi za vanjske poslove, u rangu savjetnika, imenovan je za zamjenika izvršnog sekretara i direktora Izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata 2. juna 2015. godine.

Nelson je prethodno obnašao dužnost direktora Ureda diplomatije u Odjelu za upravljanje izvorima informiranja, zamjenika šefa misije u Kosta Riki te generalnog konzula u Minhenu. Otkad se pridružio Službi za vanjske poslove 1990. godine, također je obavljao dužnosti u Islamabadu, Milanu, Meksiko Sitiju, Frankfurtu, Santo Domingu, kao i u Vašingtonu, u Odjelu za administraciju.

"Feedscoop magazin" ga je 2014. godine proglasio jednim od 14 lidera-vizionara u polju federalne informacijske tehnologije, navodi se u bh. izdanju ''Večernjeg lista''. 

Nelson je karijeru počeo u javnoj službi kao dobrovoljac u Korpusu mira u Liberiji. Od 2013. do 2014. bio je član 21. seminara Centra za međunarodne studije MIT-a (Massachusetts Institute of Technology). Diplomirao je hemijski inžinjering na Univerzitetu Rice te magistrirao poslovnu administraciju na Univerzitetu Teksas u Austinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.