AMERIKA

Palmer dobio zadatak da se bavi BiH, Kormack unaprijeđena

Zbog blokade senatora Republikanske stranke, posebno Teda Kruza (Cruz), u Komitetu za vanjske poslove Senata SAD, njegovo saslušanje je na čekanju

Metju Palmer. AGENCIJE

A. Ka.

16.9.2021

Ured za Evropu i Evroaziju State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država u posljednje je vrijeme doživio izvjesne promjene.

Morin Kormak (Maureen Cormack), nekadašnja ambasadorica SAD u Bosni i Hercegovini, preuzela je poziciju vršitelja dužnosti pomoćnika šefa tog odjela.

Metju Palmer (Matthew Palmer), koji je bio i specijalni izaslanik državnog sekretara SAD Entoni (Anthony) Blinkena, imenovan je na mjesto jednog od njenih zamjenika. U njegovom portfoliu, kako stoji na stranici State Departmenta, uz zapadni Balkan, bavi se i rejonom Egeja.

Majkl Marfi (Michael Murphy), koji je nominiran za ambasadora u Bosni i Hercegovini, i dalje je na poziciji jednog od zamjenika Kormak.

Zbog blokade senatora Republikanske stranke, posebno Teda Kruza (Cruz), u Komitetu za vanjske poslove Senata SAD, njegovo saslušanje je na čekanju.

U međuvremenu, redistribucijom poslova u Birou za Evropu i Evropaziju, Palmer je dobio u zadatak Bosnu i Hercegovnu (a vjerovatno i Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju).

Gabriel Escobar, donedavni otpravnik poslova Ambasade SAD u Srbiji imenovan je za specijalnog izaslanika državnog sekretara za dijalog Srbije i Kosova.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.