OTVORENO PISMO

Ne dozvoliti akademsko i moralno posrnuće Univerziteta

Adisa Omerbegović-Arapović

PRESS SBB-a

30.7.2018

Povodom zabrinjavajućeg narušavanja autonomije i zakonitosti na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), brojnih afera na Medicinskom fakultetu, progona nepodobnih profesora, stranačke okupacije studentskih asocijacija, potpredsjednica Saveza za bolju budućnost (SBB), prof. dr. Adisa Omerbegović-Arapović obratila se rektoru Rifetu Škrijelju, akademskoj zajednici, studentima i roditeljima:

- Politizacija i nizak nivo ulaganja u obrazovanje, nauku i istraživanje doveli su do toga da je UNSA, kao najbolji univerzitet iz BiH na svjetskoj Webometrics listi, tokom pet godina nazadovala za 629 mjesta, i to sa 1732. pozicije 2013. na 2361. poziciju 2018. godine! To govori o prioritetima i ličnoj odgovornosti onih koji Univerzitet vode posljednjih nekoliko godina. Ljudi čine univerzitet, a kvalitet i rangiranje univerziteta najviše zavise od naučnoistraživačkih rezultata njegovih profesora, a pošto su izvrsnost, rad i nezavisnost naših ponajboljih akademaca pod političkom paljbom, jasno je zašto naš obrazovni sistem propada. Univerzitet je generator razvoja i pravljenja boljeg društva, a umjesto toga iz godine u godinu sve je više primjera sistematičnog ideološkog zagađenja, provincijalizacije i stranačkog potiranja društva znanja i plemenitosti.

Rektor Univerziteta dužan je po Zakonu o visokom obrazovanju spriječiti i sankcionirati protuzakonito djelovanje dekana bilo kojeg fakulteta kada nadležne pravne službe utvrde da je radni odnos s redovnim profesorom nezakonito prekinut. Način na koji je profesor Gavrankapetanović ponižen na Medicinskom fakultetu obavezuje rektora da spriječi bilo čiju samovolju. 

Izostanak adekvatne reakcije ravan je kršenju zakona i znači odgovornost samog rektora, a upućivanje na dugotrajni sudski spor jednog redovnog profesora je profesionalno, moralno i akademsko posrnuće Univerziteta i rektora lično. To što pojedini kadrovi SDA u rektoratu, fakultetima te vrhu Ministarstva obrazovanja rade, ravno je elitocidu koji nam se u ovim razmjerama nije desio ni u ratu.

Politizacija obrazovanja najočiglednija je kroz izbor i imenovanja rukovodilaca i akademskog osoblja na univerzitetu, pa čak i predstavnika studenata, ali i kroz pritiske na pojedince koji se ideološki, stranački ili personalno ne uklapaju u shemu podobnosti na UNSA-i, poput slučajeva Gavrankapetanović, Vlaisavljević, Kazaz, itd. Jednoumlje, podobnost i servilnost stranačkim i porodičnim minderima ne smiju i neće biti iznad principa izvrsnosti, akademske slobode i nezavisnosti od političkih centara moći. U ime kolega, profesora i akademskih radnika, koje rektor najvećeg i najstarijeg javnog univerziteta simbolički predvodi, pozivam da se i ovaj i svaki drugi rektor jasno opredijeli između stranačke podobnosti s jedne i akademske autonomije, slobodne riječi, kvaliteta i rezultata s druge strane - zaključila je prof. Omerbegović-Arapović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.