SRAMOTNO

Husein Mujanović uhapšen zbog jedne zabilješke?!

Mujanović: Ostaje u pritvoru

E. Trako

3.8.2018

Husein Mujanović, bivši borac Armije RBiH kojem je u Srbiji određen pritvor zbog navodnih zločina u periodu agresije na BiH, zatražio je pravnu pomoć advokata iz naše zemlje, tačnije ugledne advokatice Lejle Čović.  

Interna potjernica

Advokatica Čović jučer je za naš list kazala da ju je angažirala porodica uhapšenog Mujanovića, a u izjavi za naš list komentirala je ono što se njenom branjeniku stavlja na teret.

- U Srbiji su, također, angažirani advokati. U stalnom sam kontaktu s njima. Mujanović se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Hrasnice od jula do septembra 1992. godine. Bila je raspisana interna potjernica u Srbiji, MUP Srbije raspisao ju je prema nalogu Tužilaštva za ratne zločine Srbije, i to po osnovu prijave predmeta koji se vodi pred tim tužilaštvom - kazala je Čović.


Čović: Interna potjernica

Ona ističe da je Mujanoviću određen pritvor zbog straha od bijega.

- Nemam informaciju kad je raspisana potjernica, ali sam od njegove supruge dobila informaciju da je on nekoliko puta u posljednjoj godini prelazio granicu sa Srbijom i najnormalnije putovao. To bi moglo da znači da je potjernica raspisana nedavno - dodala je advokatica Čović.

Kako “Dnevni avaz” saznaje, kao razlozi za hapšenje Mujanovića navode se službena bilješka i zapisnik o saslušanju trojice svjedoka iz 1994. i 1996. godine. Jedan od dokaza je i kopija odluke o razrješenju otpravnika zatvora iz 1992. godine.

Pojedini mediji jučer su objavili da je Husein Mujanović uhapšen zbog spiska Dokumentacionog centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina te da je, navodno, njegovo ime navedeno u dokumentu “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u BiH 1992. – 1996. godine”.

Mjesto boravka

- Mujanović se 12. novembra 1991. godine prijavio u SUP Ilidža sa stalnim mjestom boravka u Sarajevu, općina Ilidža, Hrasnica – navodi se u dokumentu Dokumentacionog centra.

Mujanović je uhapšen 30. jula 2018. na Graničnom prijelazu Uvac između BiH i Srbije po potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Mogućnost puštanja na slobodu  

Miroslav Kojić, konzul BiH u Beogradu, kazao je da će se svakih 30 dana razmatrati mogućnost puštanja Mujanovića na slobodu.

- Osumnjičenom se pritvor računa od 30. jula, kad je bio zvanično priveden. Po isteku svakih trideset dana, ispitivat će se hoće li se to rješenje produžavati ili će se pritvor, eventualno, ukinuti - rekao je Kojić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.