REAKCIJE

Zvonko Marić za ''Avaz'': SBB traži održavanje hitne sjednice Skupštine KS

Zvonko Marić

M. Aš.

8.8.2018

Već nekoliko mjeseci Skupština Kantona Sarajevo se ne održava, iako nekoliko izuzetno važnih odluka čeka na usvajanje. Razlog tome su, kako saznajemo, unutrašnja prepucavanja u SDA, koja je ostala bez nekoliko zastupnika u svom klubu te je postala upitna parlamentarna većina.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, izjavio je danas za ''Avaz'' da je nedopustivo i sramno da se već mjesecima ne zakazuje skupštinska sjednica na kojoj bi se razgovaralo o problemima u Kantonu, ali i raspravljalo o izvještajima o radu javnih kantonalnih preduzeća, između ostalog, i onom o radu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Prema Marićevim riječima, nijedan zastupnik SBB-a ni ministar iz te stranke nisu protiv bilo kojeg izvještaja, ali je notorna laž da zastupnici SBB-a bilo šta koče.

- Mi u SBB-u nemamo razloga bježati od bilo kojeg izvještaja. Znači, laž je, također, da se SBB protivi održavanju sjednice, što pojedini spočitavaju. Mi mjesecima tražimo da se sjednica održi. Pa sjednice nema već tri mjeseca! Kome odgovara ovakvo stanje? To što drugi pokušavaju manipulirati činjenicama i ne žele se suočiti s istinom je njihov problem i neka onda snose odgovornost. Mi se ne protivimo ni izvještaju o radu KCUS-a. Mi ne možemo niti želimo prejudicirati ko će kako glasati. Ali tražimo da se sjednica pod hitno održi. Sramno je da se zbog jednog izvještaja o radu KCUS-a blokiraju procesi i rad Skupštine KS samo i isključivo iz politikantskih razloga – kaže Marić komentirajući spočitavanja dijela skupštinske opozicije da SBB, kao dio vladajuće strukture u Sarajevu, onemogućava održavanje sjednice Kantonalne skupštine.  

Kaže da je postavio i pitanje zašto nikada nije zakazana ni tematska sjednica na kojoj bi se raspravljalo o kritičnom stanju zagađenosti životne sredine u Sarajevu, čiji je inicijator.

- Zašto se neko boji istine? Zašto se pojedinci boje ko će i kako glasati za izvještaje o radu? Mi s tim u SBB-u nemamo problema. Mi nismo kalkulanti ni manilupatori. Mi radimo u interesu građana. Ako je došlo do cijepanja u SDA, ako su pojedini otišli u Narod i pravdu, to je njihov problem i neka to rješavaju. I ti što se pribojavaju da neće imati dovoljan broj glasova, o tome trebaju brinuti. Ali SBB-u prebacivati odgovornost za neodržavanje sjednica je sramno. Mi u tim igrama ne želimo učestvovati. Ono što tražimo je da se zakaže hitna sjednica i nema razloga da se bilo čega plašimo - zaključuje Zvonko Marić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.