POŽARI

Piromanima prijeti i do 12 godina zatvora!

S jedne intervencije u Hercegovini: Požari haraju svake godine

Piše: M. Sm.

9.8.2018

U odnosu na broj požara koji svake godine haraju našom državom, pogotovo Hercegovinom, broj osumnjičenih skoro da je ravan nuli. 

Krivično djelo

Općepoznata je činjenica da je ljudski faktor dominantan uzročnik požara, ali, kako nam je potvrđeno iz MUP-a HNK, protekle je godine podnesen izvještaj protiv 18 osoba za krivična djela paljevine, izazivanja šumskog požara i opće opasnosti. No, sve su to bile N. N. osobe!

Istrage počinju tek nakon požara, a dokazi se teško nalaze, a još ih je teže povezati s određenim počiniocima.

Stoga će Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), uz stalne preporuke koje upućuje kantonalnim upravama, zatražiti i snažniji angažman policijskih, ali i drugih struktura.


Solak: Traži se angažman svih


Fahrudin Solak, direktor FUCZ, naglašava da je neophodan angažman svih nadležnih institucija kako bi se pojačala kontrola i nad zapaljivim područjima i nad potencijalnim počiniocima.

- Svi koji pale travu, korov i bio otpad na svojim livadama, ugrožavaju i sebe i druge. Ako za to imaju potrebu, onda moraju znati da to ne mogu raditi bez podrške vatrogasaca. Krajnje je vrijeme da se snažnije počne djelovati kada je riječ o sankcijama - iznosi on.

Velika šteta

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, kaznom zatvora od jedne do osam godina bit će kažnjena osoba koja izazove šumski požar zbog kojeg nastupi šteta velikih razmjera. Ako istovremeno izazove više šumskih požara, dobit će zatvorsku kaznu od jedne do osam godina.

Nadalje, ko izazove požar u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku, voćnjaku ili drugoj šumi posebne namjene ili u žitnom polju, bit će kažnjen s dvije do 12 godina zatvora.

Izazvali požar vatrogascima iza leđa  

Solak podsjeća kako su tokom lanjske intervencije na području Konjica tri osobe iza leđa pedesetak vatrogasaca, koji su se borili s ogromnim požarom, izazvale novi.

- Doveli su u opasnost živote 50 ljudi. Policija je bila u blizini, ali ih nije uspjela pronaći. Jasno, tražili su i dokaze, ali bezuspješno. A za požar je dovoljna šibica ili upaljač - napominje direktor FUCZ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.