EKSPERTI

Upozorenje: Aćimović pozvao bh. vlasti na hitnu reakciju zbog pada turske lire

NAP

12.8.2018

Ekonomski stručnjak i potpredsjednik SDP-a Draško Aćimović pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da hitno izrade strategiju zaštite ekonomije Bosne i Hercegovine od krize koja bi mogla nastati nakon pada turske lire, javlja agencija Patria.

- Kriza bankarskog sektora u Turskoj dovodi do velikog udara na evropske banke, koje su dale kredite turskim bankama od preko 140 milijardi eura, što je dovelo do pada eura. To se odražava i na BiH jer imamo kurs vezan za euro. Sve to ima ogroman uticaj na ukupnu privredu BiH kao i na dugove BiH prema stranim kreditorima. Vrlo vjerovatno je pokrenuta spirala nove, velike ekonomske krize poput one od 1997. do 1998. godine koja je krenula iz Azije i završila defoltom Rusije - rekao je Aćimović.

"Sve zemlje u Evropi su mobilizirale timove za vanredno praćenje situacije u Turskoj sljedeće nedjelje“, dodao je Aćimović, izražavajući strah za sudbinu bh. privrede, jer, kako je rekao, vlast u BiH još nisu ni spomenuli ovu temu koja, kako smatra ovaj ekonomski ekspert, može imati ogromne posljedice po zemlju ako se na vrijeme ne preduzmu mjere zaštite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.