REVIZIJA

Vlast na nova vozila spiskala milione KM

Vozni park Predsjedništva BiH

Piše: M. AŠČIĆ

13.8.2018

Vlast u Bosni i Hercegovini i dalje nastavlja olako trošiti budžetski novac. Utvrdili su to i revizorski izvještaji o radu institucija na državnom i federalnom nivou za prošlu godinu. Novi milioni maraka potrošeni su za nabavku službenih automobila, kako bi se obnovili ionako glomazni vozni parkovi. 

Kabinet pun

To se, prije svega, odnosi na Predsjedništvo BiH. Za potrebe ove institucije, koja već ima ukupno 36 vozila, ponovo su lani kupljena nova.


 Revizija pokazala koliko vozila ima Predsjedništvo BiH


U revizorskom izvještaju o finansijskom poslovanju Predsjedništva BiH za prošlu godinu navodi se da su za potrebe ove institucije nabavljena četiri vozila, ukupne vrijednosti od 239.795 maraka, iako su za potrebe rada kabineta članova Predsjedništva u toku 2017. godine korištena čak 24 vozila!

Kad je u pitanju Vijeće ministara BiH, tačnije Generalni sekretarijat, u revizorskom izvještaju ovog puta nisu navedeni podaci o kupovini novih vozila za potrebe Vijeća ministara i državnih ministarstava. Ali, to ne znači da ih nije ni bilo. Nove aute kupovala su ministarstva.

Samo Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH lani je iz budžeta BiH na nabavku deset motornih vozila potrošilo ukupno 454.261 marku. Vozila su kupljena za potrebe bh. diplomatije i 56 predstavništava u Evropi i svijetu.

Vlada ne štedi

Vozila su kupovali i u Ministarstvu sigurnosti, gdje je na dva vozila, s uračunatim PDV-om, potrošeno 99.829 maraka. U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH za pet novih vozila utrošeno je 126.620 maraka.

 I izvještaj o radu federalnih institucija utvrdio rastrošnost


Na federalnom nivou, Vlada FBiH, koja ima ukupno skoro 450 vozila, izdvojila je u prošloj godini 1.037.463 KM za nabavku novih automobila. Ova nabavka odnosi se na 21 službeno putničko vozilo, a kupljena su na osnovu odluka Vlade FBiH iz februara i oktobra 2017. godine.

Daju 110.000 KM za limuzinu 

Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH objavila je prije nekoliko dana i tender za kupovinu nova 22 vozila za potrebe institucija FBiH u ovoj godini. Prema navedenim podacima, za kupovinu 22 vozila iz budžeta izdvojeno je čak 1.079.910 KM! 

Među traženim vozilima, najskuplji je službeni putnički automobil više srednje klase – lumuzina, maloprodajne cijene do 110.000 maraka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.