BIH

Ahmetović pozvao OHR i Izetbegovića da reagiraju zbog Dodikovog negiranja broja žrtava u Srebrenici

Avaz.ba

14.8.2018

Poslanik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović danas je pozvao Ured visokog predstavnika za BiH (OHR), predstavnike BiH u Vijeću Evrope i Predsjedništvo BiH da se aktivno uključe u problem s kojim se danas suočavaju žrtve i porodice žrtava genocida u Srebrenici, a to je kompletna negacija genocida u Podrinju.

- Poslanici NSRS danas će, vjerovatno, na prijedlog predsjednika tog entiteta (koji ima skupštinsku većinu), usvojiti zaključak kojim se poništava Izvještaj Komisije o događanjima u Srebrenici od 11. do 19. jula. U svom uvodnom govoru, Dodik je već rekao da je, prema njegovim saznanjima, broj žrtava između "3.500 i 5.000", s tim što je naveo da su među žrtvama i oni koji su počinili "samoubistva", što je još jedno vrijeđanje porodica u nizu - navodi Ahmetović.

Ističe da od danas za vlasti ovog bh. entiteta više ne važi broj od skoro osam i po hiljada ubijenih Srebreničana, broj za koji on tvrdi da je izdejstvovan pritiscima OHR-a.

- Kancelarija visokog predstavnika BiH trebala bi se oglasiti je li bilo pritisaka na Komisiju iz 2004. godine. Jesu li ti pritisci dolazili iz OHR-a na entitetske vlasti ili barem demantirati i bivšeg premijera RS Dragana Mikerevića, koji je to ustvrdio u svom izlaganju u Skupštini RS i što je sve vrijeme tvrdio Dodik. Ukoliko nastave s ignoriranjem ovakvih prozivki, ozbiljno derogiraju funkciju i smisao OHR-a - kaže Ahmetović.

Također je pozvao i svoje kolege iz Državnog parlamenta, a koji predstavljaju BiH u Vijeću Evrope, da se žale jedinoj evropskoj instituciji u kojoj je BiH punopravna članica, na poništavanje Izvještaja Vlade RS iz 2004. godine.

- Ovo je posljednja faza genocida. Vaša je dužnost i obaveza kao predstavnika Bosne i Hercegovine da uradite sve što je u vašoj moći nešto za Srebrenicu i Podrinje sada, kada genocid ulazi u svoju posljednu fazu – kompletno negiranje. Vijeće Evrope u kojem nas zastupate je tijelo koje se bavi ljudskim pravima. Imate na raspolaganju mehanizme od žalbi do Evropskog suda za ljudska prava, sve sa presudama Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) za genocid - istaknuo je Ahmetović.

Upozorio je i članove Predsjedništva BiH da hitno reagiraju u ovom slučaju, jer je vanjska politika BiH u njihovoj nadležnosti.

- Na članovima Predsjedništva, a pogotovo Bakiru Izetbegoviću, koji je zvanični predstavnik Bošnjaka, je da iskoristi sve legalne i pravne mogućnosti kako bi se umanjila štetnost današnje odluke - upozorava Ahmetović.

Na kraju, on se nada da će zvanični predstavnici Bošnjaka uraditi nešto po ovom pitanju.

- Nemojte da sve ovo padne u drugi plan, nauštrb lične promocije. Dok se negira genocid, bošnjačka intelektualna i kulturna elita, politički lideri, uživaju u Sarajevo Film Festivalu. Uradite nešto, nemojte dozvoliti da se genocid pretvori u rat saopćenjima, političko prepucavanje pred lokalne izbore i ubiranje jeftinih političkih poena na žrtvama genocida u Srebrenici - naglasio je Sadik Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.