Velić: Kaplan laže u interesu SDA, koja borce obmanjuje 20 godina

UOČI SJEDNICE Borci traže dodatak samo za one koji nemaju ništa

Velić: Kaplan laže u interesu SDA, koja borce obmanjuje 20 godina

Demobilisani borci traže borački dodatak samo za one koji nemaju ništa, koji nisu ostvarili nikakvo pravo, a Salmir Kaplan (SDA) laže kada kaže da se hoće dodatak za sve demobilisane borce.

Lažni branioci

Kazao je ovo jučer Nazil Velić, jedan od boraca iz kampa u Sarajevu, reagirajući na izjave koje je dao Kaplan kao član Komisije Parlamenta FBiH za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona.

  • Velić: Nisam ja tu jer sam željan kampa
    Velić: Nisam ja tu jer sam željan kampa

Kaplan je ovu izjavu dao uoči današnje sjednice Komisije o zakonu o pravima demobilisanih boraca, na koju su pozvani čelnici Vlade FBiH i oba doma Parlamenta.

On je izjavio da određene grupe među demobilisanim borcima vrše pritisak po principu „sve ili ništa“,  te da vlast hoće da omogući primanja za blizu 50.000 boraca koji nemaju ništa, „a ovi kažu da hoće primanja za svih 300.000 - 500.000 demobilisanih“.

- Kaplan laže u interesu stranke koja obmanjuje borce posljednjih 20 i kusur godina. Boje se registra boraca, jer su uveli masu lažnih boraca. A registar bi riješio sve probleme. Mi tražimo dodatak samo za one koji nemaju ništa. Ja imam osam članova u kući, šest je na birou. Nisam ovdje došao što sam željan kampa i konzerve - istakao je Velić.

  • Kaplan: Sporne izjave
    Kaplan: Sporne izjave

Kaplana demantiraju i amandmani na zakon o pravima demobilisanih boraca, gdje piše da dodatak ostvaruju borci koji nisu ostvarili nikakvo stalno mjesečno primanje. Te amandmane usvojio je i Predstavnički dom, gdje sjedi Kaplan, a usaglašeni su i na Komisiji čiji je član.

Ispred Vlade

Borci su jučer uputili zahtjev da bar dva njihova člana prisustvuju današnjoj sjednici, čiji će ishod ostali čekati ispred zgrade Vlade FBiH, gdje će sjednica i biti održana.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH