PROJEKTI

O Parlamentu ovisi početak gradnje Bloka 7

Neophodan projekt

M.R.S.

19.8.2018

Početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla ovisi o tome kada će zasjedati Predstavnički dom Parlamenta FBiH, koji treba dati sve potrebne saglasnosti za kreditno zaduženje „Elektroprivrede BiH“ za ovaj projekt, nakon što je Vlada FBiH jučer dala garancije.

Poznato je, naime, da je u toku kolektivni godišnji odmor i nema nikakvih naznaka kada bi Parlament mogao zasjedati.

Uputit će urgenciju

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić nada se da će se to desiti što prije, i u ovom mandatu Parlamenta, ističući da „ne bi Parlament trebao tako lijep kolač prepustiti drugome“.

Vlada FBiH jučer je, naime, dala garanciju u korist kineske Izvozno-uvozne banke za kreditno zaduženje „Elektroprivrede BiH“ za realizaciju gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, u iznosu od 613,9 miliona eura, što je 85 posto vrijednosti ugovora.

Džindić nam je kazao da će biti upućena urgencija da na prvoj narednoj sjednici Predstavnički dom da potrebne saglasnosti, nakon što ih je Dom naroda već dao.


Džindić: Sjednica što prije

- Davanje ove garancije Vlade bio je uvod za Parlament. Kada oni daju potrebne saglasnosti, u roku od deset dana mogu biti potpisani svi ugovori i gradnja može početi – dodao je Džindić.

Kako je saopćeno nakon sjednice Vlade, za izdavanje garancije „Elektroprivreda“ je dužna u korist Garantnog fonda FBiH uplatiti premiju od 39,6 miliona KM i proviziju od oko osam miliona KM. Podsjećaju da je riječ o neophodnom projektu, jer će Blok 7 proizvoditi električnu i toplotnu energiju umjesto postojećih blokova 3, 4 i 5. Radi se o najvećoj poslijeratnoj investiciji, ali trakavica u vezi s Blokom 7 i gradnjom traje godinama.

Dodjela nagrada

Vlada je jučer na sjednici u Mostaru donijela i Odluku o zaštiti izvorišta Vrelo Krupić, kao i 25 odluka o dodjeli nagrada sportistima, trenerima, klubovima u iznosu od 269.750 KM. Zaključeno je i da se od oba doma Parlamenta zatraži ubrzanje procedure usvajanja zakona o turizmu i o boravišnoj taksi. Služba za zajedničke poslove zadužena je da pripremi tekst inicijative za rješavanje pitanja statusa Doma odmora u Trpnju, a premijer FBiH uputit će je Vijeću ministara.

Kupovina zgrade

Vlada je jučer ovlastila premijera FBiH Fadila Novalića da potpiše ugovor o kupovini dijela zgrade „Energoinvesta“ za smještaj Vlade FBiH u Sarajevu, po cijeni od 54 miliona KM.

Ipak, nije dogovoreno kada će premijer i potpisati taj ugovor. Rečeno nam je da se o ovome raspravljalo skoro sat te je donesen niz zaključaka u pravcu sačinjavanja aneksa ugovora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.