DOBOJ

Musto Karić, najdeblji čovjek u BiH: Više se na vagam i ne idem ljekaru, živim svoj život, do Božije volje

S gojaznošću se bori već 15 godina

H. ČALIĆ

25.8.2018

Musto Karić, povratnik u dobojsko selo Sjenina, koji sa svojih 250 i kusur kilograma važi za najdebljeg čovjeka u Bosni i Hercegovini, prekjučer je napunio 57 godina. Rođendan, na koji ga je podsjetila supruga Zikreta, nije slavio, jer to, kako kaže, nije naučio.

Skupa operacija

Karića je jučer obišla ekipa “Dnevnog avaza” i, slavio on ili ne, čestitali smo mu rođendan.

- Neka ste se vi mene sjetili. Što je najvažnije, zdravlje me dobro služi, bolje nego što sam se nadao – ovim nas je riječima dočekao Musto sjedeći u hladovini iza svoje kuće.

Gojaznost ga je počela moriti prije petnaestak godina, još dok je radio najteže šumske poslove u Italiji. Dobio je apetit i nije se štedio. Kilogrami su se lijepili, a onda se zabrinuo i potražio pomoć ljekara. Predlagali su mu operaciju, ali je mnogo koštala pa je odustao.

S obzirom na to da nema nikakvih primanja, najdeblji čovjek pokušavao je raditi ono što može - čuvao je stado koza jednom gazdi, pomagao ponešto supruzi u vrtu.

Kad smo prije tri godine bili u posjeti Kariću, bio je u dosta teškom zdravstvenom stanju. Ali, danas je situacija mnogo drugačija, kaže da se osjeća bolje nego ikad. Ne vaga se više i ne ide na ljekarske kontrole, ali zna da i dalje ima više od 250 kilograma.

- Živim skoro pa normalnim životom pa dokle Bog da. Prije dvije godine, ljekar u Doboju rekao mi je da u svojoj praksi nije vidio jače srce kod debljeg čovjeka. Izuzev lijekova protiv visokog pritiska, ništa drugo ne uzimam. Jedem više od ostalih ljudi, ali ne pretjerujem – objašnjava Musto.

 Siječe drva

Ponekad uzme motorku i nasiječe drva pa ih, sjedeći na stolici, iscijepa. Uglavnom, nastoji biti što više aktivan tokom dana.

Ispraćajući nas, dodaje kako je lani, zbog vrućina, više spavao u avliji nego u svojoj kući, a ovog ljeta to nije morao, jer je bilo više kiše nego žarkih dana i sparnih noći.

 Ne koristi preparate za mršavljenje

Musto je ljut na pojedine proizvođače preparata za mršavljenje, jer ga, kako kaže, zloupotrebljavaju na društvenim mrežama. Pišu kako on, tobože, od njih kupuje te preparate i mršavi, a on to negira.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.