FBIH

Sindikat mašinovođa: Zbog Vladinih političkih interesa i stranačkih nadmudrivanja, naše kolege su mrtve

Avaz.ba

Avaz.ba

25.8.2018

Nakon stravične nesreće u blizini Jablanice u kojoj su poginula dvojica radnika ''Željeznica BiH'' saopćenjem za javnost oglasio se i Sindikat mašinovođa-strojovođa u FBiH. 

U saopćenju oni pozivaju premijera Federacije Fadila Novalića, ministra prometa i komunikacija Lasić Denisa, kao i predsjednika Nadzornog odbora ŽFBiH Jadranka Stojkića da kažu osjećaju li se odgovornim za tragediju.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Mi smatramo da ste odgovorni i to u velikoj mjeri!

Ne želeći ulaziti u političke ili neke druge konotacije, vezano za ovaj problem, mi kao sindikat imamo i pravo i obavezu da vas upoznamo sa strašnim posljedicama, koje su nastale vašim neradom, političkim prepucavanjima i neodgovornim ponašanjem, kada je u pitanju nerazumno i namjerno prolongiranje imenovanja Uprave ŽFBiH, tj. izvršnih direktora ''Željeznica FBiH'', što smatramo jednim od najvažnijih razloga zašto je na ''Željeznici FBiH'' ugrožena sigurnost saobraćaja i zašto su se u kratkom vremenskom periodu desile dvije teške željezničke nesreće, sa smrtnim ishodom.

Prije tačno godinu Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost za imenovanje v. d. izvršnih direktora (Uprave) ŽFBiH, na period do šest mjeseci, isto kao i u prethodna tri takva v. d. mandata, s istim kadrovima Uprave ŽFBiH, ali je problem nastao kada NO ''Željeznica FBiH'' odbija da imenuje izvršne direktore, po vašoj prethodnoj saglasnosti, i tako ŽFBiH već skoro godinu ne postoj Uprava društva, što je katastrofalno.

Nemoguće je da jedan ovakav sistem, kao što je željeznica, može funkcionirati ako u tom sistemu nedostaje pet izvršnih direktora, koji su odgovorni za sigurnost željezničkog saobraćaja, za tehničku ispravnost i održavanje infrastrukture, za ispravnost lokomotiva i vagona, za vršenje redovnih kontrola tehničkog karaktera i još mnogo drugih stvari, bez kojih željeznica ne može sigurno funkcionirati i pružiti potrebnu sigurnost putnicima i osoblju.

Pošto vas smatramo direktnim krivcima za ovakvu situaciju na ''Željeznici FBiH'', za pogibiju naših radnih kolega i nastanak ogromne materijalne štete, a sve zbog vaših političkih interesa i stranačkih nadmudrivanja, tražimo od vas da hitno podnesete neopozive ostavke na vaše funkcije, koje sigurno niste ničim zaslužili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.