REVIZIJA

Plaće im skoro 4.000 KM, a, osim godišnjeg, imaju i slobodne dane za „lične potrebe“

Predsjedništvo BiH: Jednoglasno uklonili strance iz Komisije

S. DEGIRMENDŽIĆ

26.8.2018

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je institucija čiji rad najbolje ilustrira kako za pojedince ne važe ni zakoni, ni Dejtonski sporazum, ni pravilnici, ni preporuke revizora. O tome svjedoči i revizorski izvještaj o finansijskom poslovanju Komisije za prošlu godinu. Revizori su tako evidentirali da je ova institucija na kraju prošle godine imala 25 zaposlenih, a za njihove plaće i naknade isplaćeno je više od 800.000 KM!

Loša poruka

Povećanju izdataka iz budžeta za plaće doprinijela je odluka Predsjedništva BiH iz jula prošle godine da tri člana te komisije, koji se rotiraju svakih 10 mjeseci na poziciji predsjedavajućeg, ne rade više za naknadu od 475 KM nego da dobiju status stalno zaposlenih i pojedinačnu plaću u visini od 3.805,52 marke!

- Bruto plaće i naknade su veće u odnosu na prethodnu godinu za 141.915 KM, što je posljedica rješavanja statusa članova Komisije - ustvrdili su revizori.

No, oni su ukazali na to da obračun plaća u Komisiji nije mogao biti zasnovan na odluci kolektivnog šefa države.

- Uvažavajući odluke Predsjedništva, smatramo da je odluka o utvrđivanju ranga članova Komisije trebala biti samo inicijalni akt, a ne dokument na osnovu kog se vrši obračun plaća i naknada. Mada je Komisija inicirala izmjene Zakona, mišljenja smo da se primjenom odluke Predsjedništva, a ne Zakona kojim je uređeno pitanje plaća i naknada zakonske odredbe i daje loša poruka o načinu rješavanja spornih pitanja u vezi s eventualnim nedefiniranim pitanja - naveli su revizori.

Bez kilometraže

Revizori su ustvrdili i da je do maja prošle godine važila privremena odluka Predsjedništva BiH o razrješenju dva međunarodna člana Komisije čije je članstvo u tom tijelu obaveza po Dejtonskom sporazumu, a da u međuvremenu nisu imenovani novi međunarodni članovi, te da Komisija trenutno ima samo tri domaća člana.

Daljnjom analizom rada ove komisije revizori su konstatirali  kako njeni zaposlenici imaju pravo na plaćeno odsustvo od sedam dana „za zadovoljavanje ličnih potreba“. Pri tome ne moraju precizno definirati odsustvo, što propisuje Zakon o radu u institucijama BiH!

Revizori su utvrdili i da uposlenici Komisije evidentiraju da su na poslu i kada su na službenom putu, a da se službeni automobili koriste bez ikakve kontrole, jer se u naloge ne upisuje ni kilometraža, a često ni odredište puta.

Također, Komisija je prošle godine zakupila poslovne prostore u Banjoj Luci i Mostaru za otvaranje svojih kancelarija. Revizori su ustvrdili da pri tome nisu, a trebali su tražiti saglasnost Predsjedništva BiH.

Megalomanski prohtjevi


Revizori su naveli da je Komisija na prošlogodišnji budžet u iznosu od 1,1 milion KM dodatno uplanirala još 450.000 KM za plaće i naknade imenovanih članova, njihovih savjetnika i viših stručnih saradnika koji će biti smješteni u novoformirane kancelarije u Banjoj Luci i Mostaru, tako da je u konačnici budžet iznosio 1.604.000 KM!

Prekršen Dejtonski sporazum

Podsjećamo da Aneks 8 Dejtonskog sporazuma, osim tri domaća, nalaže da su u Komisiji i dva međunarodna stručnjaka. No, iz razloga koje nikada nisu pojasnili javnosti trojica članova Predsjedništva BiH svojom odlukom iz 2016. godine smijenili su tadašnja dva strana člana Komisije. Premda je rečeno da je ta odluka privremena i da će važiti do maja 2017., ni više od godinu od toga ništa se nije promijenilo.

Utvrđeno je i da je 11 stalno zaposlenih u Komisiji, osim dobrih plaća, u prošloj godini zaradilo ukupno više od 20.000 KM po ugovorima za povremene

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.