SARAJEVO

Milorad Dodik je svoje javno i političko djelovanje usmjerio na novinare i medije

Posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje s građanskih protesta na Trgu Krajine u Banjoj Luci

Arhiv

Avaz.ba

27.8.2018

Nakon sinoćnjeg napada na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, oglasilo se i Udruženje ''BH novinari'', koje je najoštrije osudilo ovaj napad i uputilo apel svim medijima da upute zahtjev MUP-u RS da što prije pronađe počinioce ovog napada.

- Upravni odbor Udruženja/udruge ''BH novinari'' najoštrije osuđuje brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banje Luke, kojeg su u nedjelju uvečer sačekale dvije maskirane osobe ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede. Zaprepašteni smo načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom, ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju - navodi se u saopćenju.  

Kako se dodaje, postoji bojazan da su napadi usmjereni prema protestima grupe "Pravda za Davida".

- Posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje s građanskih protesta na Trgu Krajine u Banjoj Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida”, te nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV-a od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu. Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV-om i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati - ističu iz ovog udruženja.

Kako kažu, Milorad Dodik je svoje javno i političko djelovanje usmjerio na novinare i medije te ih pretvarao u "žive mete".

- Naglašavamo još jednom kako je predsjednik Milorad Dodik svoje javno i političko djelovanje prečesto usmjeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vrijeđao na najprimitivnije načine; proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u “žive mete” i otvarao prostor za direktno nasilje. Te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS poduzele efikasne i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad - kažu iz Udruženja "BH novinari".

Od MUP-a RS očekuju da u što kraćem roku pronađu počinioce te da će, ukoliko se to ne desi, za ovaj napad smatrati odgovornim najviše zvaničnike i institucije RS, a novinare iz cijele BiH pozivaju na protest i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.