SAZNAJEMO

Čampara brani Lukača od smjene

Čampara i Lukač: Štite jedan drugog

M. AŠČIĆ

27.8.2018

Umjesto da postupi prema zaključcima Nezavisnog odbora Parlamenta FBiH i pokrene smjenu Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije (FUP), za kojeg je zvanično utvrđeno da je stekao uvjete za penziju, Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH (FMUP), u pismu upućenom čelnicima tog odbora tvrdi potpuno drugačije i brani Lukača od smjene.

Dopis i Vladi

Kako saznaje „Dnevni avaz“, Čampara je u odgovoru Nezavisnom odboru koji je poslao 6. avgusta ustvrdio da su zaključci i konstatacije o prikupljenim podacima o radnom stažu za Lukača i njegovom statusu „neutemeljeni” i „nije ispunjen nijedan uvjet da se on razriješi dužnosti”.



Faksimil dopisa ministra Čampare upućenog Vladi i NO

Ministar navodi, iako je Nezavisni odbor ustvrdio da je Lukač na dan 31. decembra 2017. imao 44 godine radnog staža i izgubio status policijskog službenika, a na osnovu podataka dobivenih od Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) da su se članovi Odbora „pogrešno vodili članom 122. tačka 3. Zakona o policijskim službenicima FBiH“.

Čampara čak članovima Odbora, ali i čelnicima Vlade - premijeru Fadilu Novaliću, dopremijerima Jelki Milićević i Vesku Drljači, kojima je uputio dopis, tumači uvjete pod kojima može doći do smjene Lukača. Time ukazuje na to da on ne želi ni Vladi predložiti tačku dnevnog reda o smjeni Lukača na razmatranje, a kako bi se ispoštovali zaključci.

Također, ministar svjesno zaobilazi činjenicu da Vlada FBiH Lukača nikada nije ni imenovala za direktora FUP-a, što znači da je on na poziciji direktora FUP-a dvije godine bez zvanično provedenog postupka izbora, a ukupno četiri godine nezakonito.

 Nema informacija

Indikativno je da se Čampara nije dotakao ni najave Lukačevog povlačenja s čelne pozicije u FUP-u zbog navodnih zdravstvenih problema i to 30. septembra, samo sedam dana pred izbore.

Ni članovi Nezavisnog odbora o tome nikada nisu obaviješteni, a Lukač je ovu informaciju plasirao u medije dan pred održavanje sjednice na kojoj se raspravljalo o njegovom radnom stažu i gdje su utvrđene njegove mahinacije.

Pod lupom Tužilaštva KS

Branjenjem Lukača od smjene, Čampara ga, ustvari, brani i od krivične odgovornosti jer je evidentno da je direktor FUP-a prekršio i Zakon o policijskim službenicima i ostvario nezakonitu imovinsku korist primajući plaće nakon 2014. godine, a trebao je, prema sili zakona, ići u penziju. Sve je to prijavljeno Tužilaštvu KS.













Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.