BIH

Potpisan ugovor o finansiranju vjetroelektrane Bitovnja

U vrijednosti od 1.100.000 eura

Potpisivanje Ugovora VE Bitovnja

Avaz.ba

27.8.2018

Danas su u Direkciji JP "Elektroprivreda BiH" u Sarajevu Bajazit Jašarević, generalni direktor, i Muhamed Ražanica, izvršni direktor za ekonomske poslove, potpisali s predstavnicima Njemačke razvojne banke (KfW) Konstance Krajs (Constanze Kreiss), regionalna direktorica za jugoistočnu Evropu i Tursku, i  Matijas Šmit-Rozen (Matthias Schmidt-Rosen), direktor KfW ureda BiH, ugovor o finansiranju u vrijednosti 1.100.000 eura za pripremu projekta vjetroelektrana Bitovnja.   

Potpisivanju ugovora prisustvovali su dr. sci. Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP "Elektroprivreda BiH", i Samir Halilović, projektni koordinator za energetski sektor u KfW uredu u Sarajevu.  

Njemačka razvojna banka odobrila je bespovratna finansijska sredstva, koja je osigurala njemačka vlada pod okvirom Njemačke razvojne saradnje sa BiH.

U okviru pripreme projekta bit će izvršena dodatna mjerenja vjetropotencijala mjernim stubom i LIDAR-om, izrada bankabilne izvodljivosti, geološko geotehnička istraživanja, procjena uticaja Vjetroelektrane na okoliš i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti.  

Predviđena je i izrada studije baznog stanja faune ptica i šišmiša, transportne, te studije priključenja Vjetroelektrane na prijenosnu mrežu kao i izrada elaborata i odgovarajuće projektne dokumentacije.

JP "Elektroprivreda BiH" planira izgradnju do 25 vjetroagregata ukupne instalirane snaga do uključivo 60 MW, ovisno o vrsti turbina.  

Dosadašnje analize procjenjuju minimalnu godišnju proizvodnju 110 GWh električne energije.

Lokalitet planirane vjetroelektrane Bitovnja nalazi se na području sjevernog dijela općine Konjic, u blizini granice sa susjednom općinom Kreševo, udaljen oko 30 kilometara zapadno od Sarajeva. Prostire se na planinskom grebenu sa visinom između 1.530 i 1.700 metara iznad nivoa mora. 

Vjetroelektrana Bitovnja jedan je od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiran za realizaciju u okviru dugoročnog plana razvoja JP "Elektroprivreda BiH".

Mjerenja provođena s ciljem utvrđivanja potencijala vjetroelektrane traju od 2010. godine. Sva ispitivanja rađena su u skladu s najstrožijim standardima i preporukama korištenih u EU iz oblasti vjetroenergetike.  

U okviru Njemačke razvojne saradnje, KfW kreditnim sredstvima finasira i projekt vjetroelektrane Podveležje sa 15 vjetroagregata. Vjetroelektrana Podveležje će biti izgrađena 10 kilometara istočno od Mostara.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.