AKCIJA

SIPA uhapsila tri osobe zbog krijumčarenja migranata

Osumnjičeni organizirali ilegalni prijevoz migranata

Arhiv

Avaz.ba

27.8.2018

U nastavku aktivnosti po predmetu kodnog naziva “Istok”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području Sarajeva i Ljubuškog uhapsili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni su, s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku organizirali krijumčarenje šestero ilegalnih migranata porijeklom iz Irana. Provođenjem daljnjih operativnih mjera i radnji na području Ljubuškog otkrivena su još četvorica migranata s područja Kosova, koji su predati Službi za poslove sa strancima.

Postupajući prema usmenoj naredbi Suda BiH, izvršena su dva pretresa stambenih objekata, privremeno je oduzeto jedno vozilo koje je korišteno za krijumčarenje ljudi, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Prema dokumentiranju predmeta, protiv osumnjičenih osoba Tužilaštvu BiH bit će podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju aktivnosti u okviru ovog predmeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.