REAKCIJE

Trgovina teritorijem između Kosova i Srbije dovodi u pitanje Bosnu i Hercegovinu

Dramatičan apel visokoj predstavnici Evropske unije i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini

S. N.

29.8.2018

Karl Bilt (Carl Bildt), Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) i Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) uputili su otvoreno pismo visokoj predstavnici Evropske unije Federiki Mogerini (Federica Mogherini) u kojem su zatražili da se odustane od „transfera teritorijima“ između Kosova i Srbije.

U njemu su upozorili da bi takav dogovor doveo u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine.

Ističe se „duboka zabrinutost“ zbog sugestija koje su iznijeli zvaničnici EU da bi bili spremni podržati dogovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) o razmjeni teritorija.

Trojica bivših visokih predstavnika strahuju da prekrajanje granica u regionu „ne bi riješilo podjele, već bi ih produbilo“.

- Mi Bosnu i Hercegovinu znamo dovoljno dobro da nam je jasno da bi to ohrabrilo i ojačalo one koji bi željeli da se ta država raspadne i koji već pozivaju na status quo prije Dejtona te rade na poništenju svega onoga što smo mi, u saradnji s partnerima u BiH, ostvarili u proteklih više od dvije decenije.

Također, mi znamo dovoljno dobro i EU i Evropu i naučili smo iz krvave historije i principa kojima se vodimo da održiv mir dolazi samo onda kada naučimo da živimo u multietničkim zajednicama, umjesto da se dijelimo i ponovo crtamo granice monoetničkih zajednica – napisali su Bilt, Ešdaun i Švarc-Šiling.

Upozorili su i da politika koja se, izgleda, sada zagovara u krugovima EU, a koja upućuje na ponovno crtanje entičkih granica, ubrzano vodi u „podjele i sukob na Balkanu“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.