Na mjestu srušene štale za nekoliko dana dobili novu

Zahvaljujući humanom Goraždaninu, Omanovići iz Žepe s manje briga čekaju zimu

Al. B.
30.08.2018 06:47

Foto: Sead i Emina s djecom: Žive od poljoprivrede

Nekoliko dana nakon što su mediji prenijeli informacije o urušavanju dotrajale štale Himze Omanovića u Žepi, pored kuće ove vrijedne porodice nikao je novi objekt. Sagradio ga je Goraždanin Sead Mićivoda, čovjek koji je za nevolje peteročlane porodice koja živi od stočarstva saznao sjedeći u jednom ugostiteljskom objektu u Goraždu. U roku od samo dva sata Sead je bio na licu mjesta.

- Nastojim pomoći ljudima kad god mogu, tako da sam i u ovom slučaju sve završio za nekoliko dana – kaže ovaj skromni građevinski radnik iz Beriča kod Goražda.

  • Radovi privedeni kraju
    Radovi privedeni kraju

Omanovići sada sa mnogo više samopouzdanja pripremaju sijeno za ishranu stoke tokom zime. Himzo, njegova supruga Elma i troje djece žive od poljoprivrede, a imaju i stado od 50 ovaca i pet goveda. Objekte za smještaj stoke gradili su od trupaca iz obližnjih šuma, ali su dotrajali.

– Štala za ovce sada je napravljena, a dolazili su nam i iz Federalnog ministarstva za izbjeglice, pa su obećali da će biti urađen i projekt za veću štalu za goveda i da će sve to biti rađeno po sistemu „ključ u ruke“. Sada nam je mnogo lakše – kazala je Elma Omanović.

Omanovići mjesečno imaju samo dječji doplatak od 105 KM, a njihovu molbu za gradnju štale Ministarstvo izbjeglica FBiH ranije je odbilo zbog „proceduralnih razloga“

NA VRH