NA DANAŠNJI DAN

Avdo Palić: 66. godišnjica rođenja bh. ratnog heroja i komandanta odbrane Žepe

Danas je četvrtak, 4. april/travanj 2024. godine, do kraja godine preostao je još 271 dan

Avdo Palić. Avaz

I.P.

4.4.2024

Na današnji dan 1958. godine, u mjestu Krivača kod Han-Pijeska rođen je Avdo Palić, pukovnik Armije Bosne i Hercegovine i komandant odbrane Žepe tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992. – 1995.).

Palić je iz Žepe odveden 4. avgusta u tajni vojni zatvor u Bijeljini, odakle ga je 5. septembra 1995. godine, prema naređenju Glavnog štaba Vojske RS, na razmjenu zarobljenika odveo kapetan Dragomir Pećanac i pripadnik VRS-a Željko Mijatović. Palić je zarobljen nakon što se odazvao na pregovore s vrhom srpskih snaga, predvođenih ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Svjesno se žrtvovao kako bi ženama, starcima, djeci, bolesnima i ranjenima garantirao siguran izlazak iz opkoljene Žepe.

Ja sam taj Avdo kojeg tražite

- Dobar dan. Ja sam taj Avdo kojeg tražite – kazao je Palić ratnom zločincu Zdravku Tolimiru, krenuvši na pregovore s Mladićem.

Upravo se taj datum, 5. septembar 1995., smatra danom kada je ubijen, iako lokacija na kojoj se to dogodilo nije poznata. Prema nalazima, odnosno na osnovu posmrtnih ostataka Palića, zaključeno je kako je, najvjerovatnije, ubijen pucnjem u glavu. Pretpostavlja se da mu je pucano s leđa.

Palićevi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine u Vragolovima kod Rogatice, zajedno s ostacima još osam žrtava. Potraga za kostima trajala je 14 godina. Masovnu grobnicu u Vragolovima 2001. godine otkrio je Jusuf Karahmet, nekoliko mjeseci nakon što se vratio svojoj kući.

Palićevi posmrtni ostaci, iako ekshumirani iz masovne grobnice u novembru 2001., nisu bili identificirani do augusta 2009. godine. 

Džon Neper. wikipedia.org

Umro škotski matematičar Džon Neper, koji je pronašao logaritme

1617. - Umro škotski matematičar Džon Neper (John Napier), koji je pronašao logaritme i objavio principe izračunavanja logaritama. Njegovo najpoznatije djelo “Opis divnog kanona logaritama” (lat. Mirifici Logarithmorum Canonis Descriptio) sadrži 37 stranica objašnjenja i devedeset stranica tablica, koje su olakšale dalji napredak astronomije, dinamike, fizike, i astrologije. Također je izumio Naperove kosti, jednu vrstu abakusa, odnosno naprave za jednostavnije računanje koja je bila napravljena od drveta i slonovače, što je bio razlog za tako neobično ime. Po Džonu Neperu nazvana je alternativna jedinica za decibel kao i Univerzitet Napier u Edinburgu, u Škotskoj.

1860. - Rođen Vojislav Ilić, jedan od najznačajnijih srbijanskih pjesnika. Objektivnost Ilićeve poezije jeste u njenoj deskriptivnosti i narativnosti, što ga je izdvajalo od klasicista i predromantičara prve polovine 20. vijeka. U pjesmama poput „Zimsko jutro“, „Zimska idila“, „Veče“, „Jesen“, „U poznu jesen“ itd., Ilić je dao izvanredne opise seoskih predjela, prizore iz seoskog života, slike prirode u raznim godišnjim dobima i dobima dana.

1896. - Američki pisac Robert Eme Šervud (Emmet Sherwood), koji je u dramama pisanim poslije Prvog svjetskog rata prikazao s gledišta pacifiste poslijeratno razočaranje i zalagao se za mir u svijetu, rođen je na današnji dan. Djela: drame "Okamenjena šuma", "Idiotova radost", "Neće biti noći", scenariji za filmove "Duh putuje na zapad", "Najbolje godine našeg života".

1929. - Umro Karl Fridrih Mihael Benc (Carl Friedrich Benz), njemački automobilski inžinjer, koji je 1885. konstruisao jedan od prvih automobila. Osnovao je kompaniju "Benz" za izradu benzinskih motora i automobila, od koje je udruživanjem nastao "Daimler-Benz". Generalno je priznat kao jedan od izumitelja motornog vozila.

1931. - Preminuo André Mišelin (Michelin), francuski proizvođač guma. S bratom Edvardom (Edouard), 28. maja 1889., osnovao je kompaniju „Michelin“, koja je počela razvijati i proizvoditi gume za bicikle i automobile te kasnije postala jedna od vodećih u svijetu. 

NATO. 24sata.hr

Prije 75. godina osnovan Sjevernoatlantski savez (NATO)

1941. - Rođen Petar Kralj, srbijanski i regionalni glumac. Tokom karijere odigrao je više od 200 uloga u filmovima i tv-serijama, a na pozorišnim daskama glumio je više od tri hiljade puta. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima najveće srbijanske glumačke pozorišne nagrade „Dobričin prsten“, te nagrade za životno djelo „Pavle Vujisić“.

1949. – Osnovan Sjevernoatlantski savez (NATO). Dvanaest država s obje strane Atlantskog okeana 4. aprila 1949. godine u Washingtonu su potpisale Sjevernoatlantski ugovor, uspostavivši savez kako bi se suprotstavile prijetnjama iz komunističkog dijela svijeta, te sprečavanje širenja komunizma na ostali dio Evrope. Države potpisnice obavezale su se na međusobnu odbranu u slučaju vojne agresije na bilo koju državu članicu. S vremenom je sve više zemalja pristupalo Savezu, prepoznajući u njemu mogućnost odbrane slobode te očuvanja stabilnosti i napretka.

1968. - Američki crnački baptistički svećenik Martin Luter King (Luther), vođa pokreta protiv rasnog ugnjetavanja i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964., ubijen je u Memfisu u američkoj državi Tenesi. Poslije traljavo vođene istrage, za ubistvo je optužen Džejms Erl Rej (James Earl Ray) i u martu 1969. osuđen na 99 godina robije. Kasnije je nezavisna istraga pokazala da je vjerodostojnost "dokaza" FBI-a veoma nepouzdana i da nije sigurno da je Rej atentator, ali nije uspjela da izdjejstvuje obnovu sudskog procesa.

1975. - Bil Gejts (Bill Gates) i Pol Alen (Paul Allen) osnovali su Microsoft - za razvoj i prodaju BASIC interpretera za kompjutere Altair 8800. Uspjeli su dominirati tržištem operativnih sistema za personalne kompjutere (PC) proizvodima MS-DOS sredinom 1980-ih, te kasnije Microsoft Windows.

1983. - Umrla američka pozorišna i filmska glumica Glorija Svanson (Gloria Swanson), zvijezda nijemog filma. Poznata je i kao jedna od prvih glumica koje su se usudile snimiti film koji se nije uklapao u holivudski moralni kodeks filmova tog vremena. Iz tog je razloga njen film "Sadie Thompson" iz 1928. bio zabranjen, ali, s druge strane, postao je jedan od njenih najpopularnijih filmova, koji je objavljen isključivo na tajnim projekcijama, a Gloriji donio nominaciju za Oskara. U 51. godini glumila je u filmu "Bulevar sumraka", jednom od najvećih filmskih klasika zlatnog doba Holivuda, a njena uloga propale glumice Norme Desmond i dalje ima kultni status u glumačkim vodama.

Bernard Vukas. Facebook

Preminuo Bernard Vukas, legendarni hrvatski i jugoslavenski fudbaler

1983. - Preminuo Bernard Bajdo Vukas, legendarni hrvatski i jugoslavenski fudbaler, najbolji igrač splitskog Hajduka svih vremena, za koji je odigrao ukupno 615 utakmica i postigao 300 golova, te njegov prvi sportski direktor. S Hajdukom je osvojio fudbalska prvenstva Jugoslavije 1950., 1952. i 1955. godine. U sezoni 1954./55. bio je najbolji strijelac jugoslavenske prve lige s 20 postignutih pogodaka. Za jugoslavensku fudbalsku reprezentaciju nastupio je 59 puta i pritom postigao 22 gola, a jedno vrijeme je bio i kapiten reprezentacije.

1991. - Umro švajcarski pisac Maks Rudolf Friš (Max Rudolf Frisch), liberalni intelektualac, skeptik koji je analizirao duhovne tendencije i protivrječnosti savremenog svijeta, ne opredjeljujući se za doktrine koje se nude kao univerzalne istine. Tragao je za identitetom ličnosti, s pravom na "privatnu" sudbinu u svijetu savremene civilizacije koji pojedincu natura ulogu. Djela: romani "Štiler", "Homo faber", "Neka mi ime bude Gantenbajn", pripovijetka "Montok", drame "Kineski zid", "Grof Ederland", "Don Huan ili Ljubav prema geometriji", "Biderman i palikuće", "Andora", "Biografija"...

2002. - Javno preduzeće BH Pošta promoviralo markicu s likom Davorina Popovića, legendarnog “Pjevača”, vođe sarajevske grupe "Indexi", koji je tako postao prvi muzičar u Bosni i Hercegovini čiji se lik našao na poštanskoj markici.

2006 - U Kuvajtu su, prvi put u historiji te države, žene izašle na izbore, nepunih godinu od kada su, izmjenama Izbornog zakona, dobile pravo glasa i pravo učešća na izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.