NA DANAŠNJI DAN

Prije 129 godina prvi put upaljena električna rasvjeta u Sarajevu

Danas je srijeda, 3. april/travanj 2024. godine, do kraja godine preostala su još 272 dana

Sarajevo nekad. sarajevo.co.ba

I.P.

3.4.2024

Na današnji dan 1895. godine, u Sarajevu je izvršeno prvo probno paljenje električne rasvjete. Tada su u Sarajevu upaljeni električni fenjeri u Koševskoj ulici, Ćemaluši do Ferhadije i Čekrekinici. Električni fenjeri su zamijenili plinske. Nakon probnog, pravo električno osvjetljenje uvedeno je 1. maja 1895. na Apelovoj obali zajedno s pokretanjem prvog električnog tramvaja.

Sarajevo je dobilo rasvjetu ulica, javnih objekata i stanova, a zatim i pokretanje industrijskih pogona prije mnogih evropskih gradova - Londona, Pariza, Ljubljane i 12 godina prije Zagreba.

Johanes Brams. wikipedia.org

Umro njemački kompozitor Johanes Brams

1682. - Preminuo španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo (Murillo), koji je najviše slikao religiozne kompozicije baroknog stila, sladunjave u temi i koloritu. Radio je i realističke prizore iz života ulične djece, poput slika "Mali prosjak" i "Djeca jedu dinju".

1849. - Umro poljski pisac Juliuš Slovacki (Juliusz Słowacki), tvorac poljskog romantičarskog pozorišta, majstor jezika i forme. Djela: zbirke pjesama "Poezija" (tri toma), poeme "Anhelli", "U Švajcarskoj", "Benjovski", "Čas misli", "Kralj-Duh", drame "Kordijan", "Fantazi", "Mazepa", "Mindove", "Marija Stjuart", "Horštinjski", "Salomejin srebrni san", tragedije "Baladina" i "Lila Veneda".

1893. - Rođen engleski pozorišni i filmski glumac i režiser Lesli Hauard (Leslie Howard), poznat po izuzetno suptilnoj glumi. U Drugom svjetskom ratu, 1943. godine, poginuo je kao dvojnik britanskog premijera Vinstona Čerčila, kad su Nijemci iznad Biskajskog zaliva oborili avion u kojem je bio, uvjereni da je premijer u letjelici. Filmovi: "Romeo i Julija", "Pigmalion", "Prohujalo sa vihorom", "Intermeco".

1897. - Umro njemački kompozitor Johanes Brams (Johannes Brahms), istaknuti kasni romantičar, koji je dosljedno njegovao klasičnu muzičku ravnotežu. Sintetizovao je principe klasike i romantike, pa su ga njegovi sljedbenici nazvali osnivačem njemačke novoklasične škole. Djela: četiri simfonije, kamerna muzika, violinske i klavirske sonate, balade, intermeca i varijacije za klavir, dva klavirska i jedan violinski koncert, vokalne kompozicije (Njemački rekvijem), solo pjesme, horovi.

1915. - Preminula srbijanska slikarica Nadežda Petrović, profesorica Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu i saosnivačica "Kola srpskih sestara" (s Branislavom Nušićem). Sačuvano je gotovo 200 njenih djela, od kojih su najpoznatije slike "Resnik", "Notr Dam", "Autoportret" i "Bulonjska šuma". 

Radivoje Lola Đukić. nova.rs

Rođen Radivoje Lola Đukić, pozorišni i filmski reditelj i komediograf

1923. - Rođen Radivoje Lola Đukić, srbijanski i jugoslavenski televizijski, pozorišni i filmski reditelj i komediograf. Osnivač je Humorističkog pozorišta (Pozorište na Terazijama), a u Televiziji Beograd radio je od njenog osnivanja. Režirao je više igranih filmova, a snimao je i dokumentarne, nastavne i lutka-filmove, te pisao pjesme i pozorišne komade za djecu. Pisac je brojnih komedija: “Zlatni majdan”, “Bog je umro uzalud”, Čovjek sa četiri noge”, “Moram da ubijem Petra”… Autor je gotovo 200 serijskih humorističkih emisija i TV komedija i satira koje je najčešće sam režirao. Preminuo je 7. septembra 1995. godine u Beogradu.

1924. - Američki glumac Marlon Brando, kojem su svjetsku slavu donijele filmske uloge "mladih gnjevnih ljudi" pedesetih godina 20. vijeka, rođen je na današnji dan. Dobio je Oskara za glavnu ulogu u filmu "Na dokovima Njujorka", ali je 1973. odbio da primi Oskara za glavnu ulogu u filmu "Kum", protestujući tako protiv politike vlade SAD prema Indijancima. Umjesto da ode na ceremoniju dodjele nagrade, poslao je jednu indijansku glumicu da opiše patnje američkih Indijanaca. Ostali filmovi: "Tramvaj zvani želja", "Viva Zapata!", "Julije Cezar", "Mladi lavovi", "Jednoooki Džek", "Pobuna na brodu Baunti", "Grofica iz Hongkonga", "Odsjaj u zlatnom oku", "Posljednji tango u Parizu", "Apokalipsa sada".

1946. - Rođen srbijanski glumac Branko Milićević, poznat kao Branko Kockica. Autor je emisije „Kocka, kocka, kockica“, programa za djecu koji se snimao od 1974. do 1993. godine, pa zatim ponovno od 2006. godine.

1958. - Američki glumac Alek Boldvin (Alec Baldwin) rođen je na današnji dan. Poznat je po svojim glavnim i sporednim ulogama u raznim žanrovima, od komedije do drame, i dobio je brojna priznanja, uključujući tri Emi nagrade i tri Zlatna globusa, kao i nominacije za Oskara, BAFTA i Toni nagradu.

Lola Novaković. wikipedia.org

Preminula Lola Novaković, jedna od najpopularnijih regionalnih pjevačica 20. vijeka

1961. - Rođen Edvard Regan Marfi (Edward Murphy), jedan od najplaćenijih glumaca filmske industrije, poznatiji kao Edi Marfi (Eddie). Već u dobi od 15 godina počeo je pisati i izvoditi vlastite programe zajedno s partnerom, komičarem Mičelom Kajzerom (Mitchell Kyser), u omladinskim centrima i lokalnim klubovima, te pred publikom Ruzveltove srednje škole. Do danas je glumio u više od 30 filmova poput: “Policajac sa Beverli Hilsa”, “Princ otkriva Ameriku”, “Otkačeni profesor”, “Doktor Dulitl”, “Tatin vrtić”, “Ja špijun” i mnogim drugim koji su doživjeli planetarni uspjeh.

1991. - Umro engleski pisac Henri Grejem Grin (Henry Graham Greene), suptilan analitičar psihe, čije su teme bile bezuspješno traganje za spasenjem i ljubavlju. Djela: romani "Brajtonska stena", "Moć i slava", "Suština stvari", "Kraj ljubavi", "Gubave duše", "Komedijaši", "Monsinjor Kihot", "Doktor Fišer iz Ženeve", "Ministarstvo straha", "Treći čovjek", memoari "Neka vrsta života", "Načini bjekstva", drame, eseji, putopisi.

2016. - Preminula Zorana Lola Novaković, jugoslavenska i srbijanska pjevačica izuzetno popularna tokom 1960-ih i 1970-ih godina prošlog vijeka. Godine 1962., bila je predstavnica Jugoslavije na Pjesmi Evrovizije s pjesmom „Ne pali svjetla u sumrak“, te osvojila 4. mjesto. Na međunarodnom festivalu zabavne muzike u Rimu, 1964. godine, s kompozicijom „Ulica četiri fontane“ osvojila je prvo mjesto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.