NA DANAŠNJI DAN

Miralem Pjanić, bh. fudbalski reprezentativac, slavi 34. rođendan

Danas je utorak, 2. april/travanj 2024. godine, do kraja godine preostala su još 273 dana

Miralem Pjanić. reprezentacija.ba

I.P.

2.4.2024

Na današnji dan 1990. godine, rođen je Miralem Pjanić, bosanskohercegovački fudbaler i član fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini s porodicom je izbjegao u Luksemburg. Miralem je naslijedio fudbalski talent od oca Fahrudina koji je bio golman FK Jedinstva iz Brčkog, te FK Drine iz Zvornika. Fudbalsku karijeru Miralem je počeo u omladinskom pogonu kluba Schifflange 95 iz Luksemburga. Godine 2004., prelazi u omladinski pogon francuskog FC Metza, za koji je 2007. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Svojim sjajnim nastupima počeo je privlačiti pažnju velikih evropskih klubova, te je ubrzo prešao u Olympique Lyon.

Reprezentacija BiH

Četiri godine potom, 31. augusta 2011., za 11 miliona eura prelazi u A.S. Romu, a u junu 2016. godine za 32 miliona eura Pjanić prelazi u rivalski klub Juventus.

Miralem Pjanić je 2006. i 2007. godine igrao za U-17 i U-21 selekcije Luksemburga. Iako je igrao za mlađe selekcije reprezentacije Luksemburga, istakao je da ubuduće želi igrati isključivo za fudbalsku reprezentaciju svoje domovine, Bosne i Hercegovine.

Godine 2008., obukao je dres bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije te debitovao 20. oktobra 2008. godine u Zenici na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Bugarske. Svoj prvi gol za reprezentaciju postigao je 3. marta 2010. godine na Koševu u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Gane, kada je u 65. minutu pogodio za pobjedu od 2-1. Od tada do danas Pjanić je standardni igrač naše fudbalske reprezentacije.

Hans Kristijan Andersen. wikipedia.org

Rođen Hans Kristijan Andersen, autor najljepših svjetskih bajki

1805. - Rođen danski pisac Hans Kristijan Andersen (Christian), autor najljepših svjetskih bajki, tvorac danske realističke proze. Napisao je 156 priča, uključujući "Carevo novo odijelo" i "Ružno pače", zasnovanih na motivima danskog folklora, antičke mitologije i indoevropskih predanja, a za neke od njih ga je inspirisalo vlastito teško djetinjstvo, obilježeno siromaštvom. Ostala djela: pjesme, romani "Improvizator", "O. T.", "Samo muzičar", "Srećni Per", putopisi "Bazar jednog pjesnika", "U Španiji", drame.

1840. - Francuski pisac Emil Zola (Emile), tvorac i najizrazitiji predstavnik naturalističkog romana, rođen je na današnji dan. Pisao je i pripovijetke, drame, književnu i umjetničku kritiku, polemičke članke, borio se za pravdu i napredak. Djela: romani "Nana", "Žerminal", "Slom", "Trovačica", "Zvijer-čovjek", "Novac", "Zemlja" (iz ciklusa od 20 romana sa zajedničkim naslovom "Rugon-Makarovi, prirodna i društvena historija jedne porodice pod Drugim Carstvom"), "Plodnost", "Rad", "Istina" (iz ciklusa "Četiri jevanđelja"), "Tri grada: Lurd, Rim, Pariz", rasprava "Eksperimentalni roman".

1872. - Umro američki pronalazač i slikar Semjuel Finli Breze Morze (Samuel Finley Breese Morse), konstruktor aparata koji električnim impulsom prenosi pisane znake na daljinu. Aparat je patentirao 1837. i nazvao ga telegraf. Sastavio je i azbuku za telegrafisanje sastavljenu od tačaka i crtica, nazvanu njemu u čast Morzeova azbuka.

Goran Karan. stats.video

Goran Karan, popularni hrvatski pjevač, slavi 70. rođendan

1914. - Rođen engleski filmski glumac Alek Ginis (Alec Guinness), koji se odlikovao izuzetnim mogućnostima preobražaja. Filmovi: "Nježno srce", "Veliko očekivanje", "Oliver Tvist", "Čovjek u bijelom odijelu", "Most na rijeci Kvaj" (nagrada Oskar), "Naš čovjek u Havani", "Lorens od Arabije", "Doktor Živago"…

1939. - Zoran Bečić, bosanskohercegovački glumac, koji je igrao brojne zapažene pozorišne, filmske i televizijske uloge, rođen je na današnji dan. Proslavio se ulogama u predstavama "Priče iz Bečke šume", "Bašeskija", "Čežnja pod brestovima", "Nora", "Hrvatski Faust", "Na Božijem putu", "Omer-paša Latas", TV seriji “Viza za budućnost”… Uporedo je igrao i u Kamernom teatru 55. U Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje je proveo svoje posljednje glumačke dane, obavljao je i funkciju direktora drame. Bečić je do kraja života igrao svoju posljednju ulogu, dobivši i svoj posljednji aplauz na otvorenoj sceni, tumačeći lik Alihodže u predstavi "Legenda o Ali-paši".

1964. - Goran Karan, popularni hrvatski pjevač, slavi 70. rođendan. Godine 1999., objavio je svoj prvi solo album “Kao da te ne volim”, koji je bio najprodavaniji te godine u Hrvatskoj. Iste godine je pobijedio na najprestižnijem hrvatskom festivalu “Melodije hrvatskog Jadrana” s Runjićevom pjesmom “Prozor kraj đardina”. S pjesmom “Lipa si, lipa” pobijedio je na festivalu “Hit ljeta” u Puli, a 2000. godine predstavljao je Hrvatsku na Eurosongu s pjesmom "Kad zaspu anđeli".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.