LIČNOST SEDMICE

Dok Bakir šuti, mladi Gračanlija brani BiH

S. NUMANOVIĆ

2.9.2018

Dok je Bakir Izetbegović pakovao kofere za put na Istok, Adnan Ćerimagić, mladi Gračanlija i vrsni analitičar nevladine organizacije Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI) iz Berlina, užurbano je pripremao finalnu verziju svog govora, usput je odgovarao na sve brojnije poruke, pisao e-mailove, pričao na telefon sa zapadnim zvaničnicima…

Bakir je poslije objavio da “uživa u specijalitetima Jordana”.

Životna priča

Adnan i dalje neprestano upozorava da je ideja o razmjeni teritorija između Kosova i Srbije opasna i da neumitno vodi u rat.

Bakir ne radi ništa.

I upravo to zagovornicima promjene granica po etničkom principu na Balkanu daje dodatni vjetar u leđa i topi napore prijatelja BiH da se Zapad odvrati od podrške prekrajanju Balkana.

- Ako čelni čovjek Bošnjaka šuti, zašto se vi bunite - lakonski je odgovor.

Ćerimagić je prošle sedmice, kao jedini (porijeklom) iz BiH, prisustvovao velikoj konferenciji u austrijskom gradu Alpbahu, gdje su predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Hashim Thaci) objavili da su voljni trgovati teritorijama i zatražili podršku Evropljana.

Jedino što je mogao u tom trenutku, Ćerimagić je i uradio - ispričao je prisutnima na panelu, gdje su sjedili i čelnici Kosova i Srbije, ali i predsjednik i kancelar Austrije, cijeli niz zvaničnika EU - svoju životnu priču.

Rekao je da je rođen u Doboju, da se kao vrlo mali sjeća kako su svi nesrbi 1992. godine protjerani, kako su katoličke i muslimanske bogomolje sravnjene sa zemljom i kako i danas ima traumu od toga.

Zvijezda u usponu

Na njegovo izlaganje reagirao je Vučić. On je rekao da ima pripremljen govor, ali ga ne može održati, jer “moram odgovoriti mladom Adnanu, koji smatra da su Srbi krivi za sve”.

- I Vučić je održao govor. Pokušao je predstaviti sebe kao žrtvu. Pričao je kako su mu ustaše pobile porodicu, popalile imovinu... Nastojao se prikazati kao žrtva i time samo dodatno učvršćivao sve ono što je Ćerimagić rekao - prenosi nam jedan od učesnika skupa u Alpbahu, inače blizak Vučiću.

Ćerimagić je, dakle, rođen u Doboju. Protjeran je iz njega i porodica je mir našla u Gračanici. Kao i hiljade mladih, pametnih, perspektivnih i progresivnih Bosanaca i Hercegovaca, i on je dom našao u Berlinu. U glavnom gradu Njemačke radi kao jedan od stručnjaka i zvijezda u usponu Inicijative za evropsku stabilnost.

Magistar nauka

Adnan Ćerimagić rođen je 28. februara 1986. godine.

Studirao je na univerzitetima u Gracu u Austriji, gdje je završio pravni fakultet, a magistrirao je u Brižu, Belgija. Ovaj belgijski univerzitet iznjedrio je i više evropskih premijera i ministara, od Danske do Austrije.

Ćerimagić je radio i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH u Sarajevu i Briselu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.