BANJA LUKA

Uskoro optužnica protiv dvojice policajaca zbog propusta u slučaju "Dragičević"

Više od pet mjeseci Davidov otac Davor protestira na Trgu Krajine u Banjoj Luci

Arhiv

BHRT

31.8.2018

Iz međunarodnog advokatskog tima koji zastupa porodicu ubijenog Davida Dragičevića za BHRT je potvrđeno da će naredne sedmice biti podignuta optužnica protiv dvojice pripadnika MUP-a Republike Srpske (RS) i to zbog propusta u istrazi.

- To je pomak ka naprijed, jer su u izjavama ta dvojica službenika davali kontradiktorne izjave pa se može naslutiti da je neko najvjerovatnije iznad njih naredio da se ukloni taj trag - rekao je advokat Duško Tomić.

Advokati porodice poručuju da je formiranje međunarodnog tima uozbiljilo nadležne institucije za provođenje istrage o Davidovom ubistvu, a za naredni period najavljuju sastanke s američkim FBI-jem te s nadležnima za obdukcione nalaze u slučaju "Dragičević" iz Banje Luke, Zagreba i Beograda.

Kako je rekao drugi član ovog advokatskog tima Ifet Feraget, istraga nije provedena u skladu sa zakonom, jer se predugo čekalo na pokretanje postupka protiv osoba koje su odgovorne za uništavanje dokaza.

- Imamo određene najave iz Tužilaštva da bi uskoro moglo biti pomaka po pitanju nestanka gaćica Davida Dragičevića iz dokaznog materijala i nadam se da će biti tako - rekao je član Međuanrodnog advokatskog tima porodice Dragičević Ifet Feraget.

Advokat Feraget jedan je od četiri člana međunarodnog tima koji je angažirala porodica Dragičević kako bi bile utvrđene okolnosti Davidove smrti. U ovaj posao ušao je pod pritiskom prijetnji likvidacijom.

- Ne bojim se, ali prijetnje smatram ozbiljno - kaže ovaj advokat.

I dok Feraget kaže da se može nositi s prijetnjama koje je shvatio ozbiljno, prijetnje stižu i davoru Dragičeviću, ocu ubijenog Davida.

- Prijetnje su svakodnevne i stižu već duže vrijeme. Ja jednostavno nemam povjerenje u institucije. Nemam to kome prijaviti - smatra Dragičević.

Više od pet mjeseci, svake večeri na Trgu Krajine Davor Dragičević i okupljeni građani traže istinu o Davidovoj smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.