BIH

Dragoslav Perišić nakon pune 44 godine na stazi na kojoj je njegov otac trijumfirao

Nekadašnje utrke u Srebrenici

S. SMAJLOVIĆ

2.9.2018

Dragoslav Perišić (53), motociklista iz Aranđelovca u Srbiji, nakon 44 godine došao je u Srebrenicu da posjeti motociklističku stazu na kojoj je 1974. njegov otac Živorad Žika Perišić osvojio prvo mjesto i trijumfirao nad tadašnjim jugoslavenskim šampionima Marijanom Kosićem iz Rijeke i Brankom Bevandom iz Opatije.

Kada se u jednom kafiću s očevim trofejima pojavio i predstavio, Srebreničani su ga s oduševljenjem dočekali, a on je domaćine podsjetio na tu, za njega nezaboravnu motoutrku. Iako je tada imao jedanaest godina, svaki detalj utrke ostao mu je u sjećanju.

- Utrku sam posmatrao na jednoj krivini i od gomile ljudi nisam mogao vidjeti kako otac vozi i kako se bori s Kosićem i Bevandom, koji su bili pola kruga ispred njega. Kada su gledaoci saznali da sam Živoradov sin, oni su me uzeli u naručje i svih 35  krugova, koliko je utrka trajala, držali su me na ramenima, a nakon očevog trijumfa bacali su me uvis. Taj događaj nikad neću zaboravit - sjeća se Perišić.

Dragoslav je krenuo očevim stopama. Veliki je zaljubljenik u dvotočkaše i učesnik je brojnih evropskih, balkanskih i srbijanskih motoutrka, na kojima je osvojio 11 titula. Tokom karijere imao je dosta nesreća i čak 52 prijeloma kostiju.

Revijalna utrka

Dragoslav je srebreničkom načelniku Mladenu Grujičić predložio da iduće godine, na 45. godišnjicu tamošnjih motoutrka, s grupom kolega iz regiona u Srebrenici organiziraju revijalnu utrku. Na taj način podsjetili bi građane na lijepu manifestaciju, koja je tada imala više od 30.000 posjetilaca.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.