U okviru vježbe "Brzi odgovor 2018"

Simulacija pokušaja oružanog napada i talačka kriza na Aerodromu Sarajevo

Uvježbava se sposobnost EUFOR-a u pružanju podrške domaćim vlastima

S. B.
04.09.2018 15:00

Foto: EUFOR BiH

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo održana je metodsko pokazna vježba kojom su simulirani pokušaj oružanog napada i talačka kriza.

Ciljevi su uvježbavanje rukovodnih i izvršnih sastava u rješavanju krizne situacije, provjera donesenih regulativa, planova i procedura za ovu vrstu krizne situacije te uvježbavanje sistema obavještavanja i koordinacija aktivnosti između odgovornih subjekata.

Podsjećamo da je riječ o godišnjoj vježbi Oružanih snaga BiH, organa za provođenje zakona BiH i EUFOR-a, kojom se zajedno uvježbavaju u okviru realističnog scenarija, s ciljem provjere njihovih planova za krizne situacije.

Vježbom "Brzi odgovor 2018" se uvježbava sposobnost EUFOR-a da pozove svoje rezervne snage kao pojačanje i za pružanje podrške domaćim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

U ovoj međunarodnoj vježbi sudjeluju višenacionalni bataljon EUFOR-a, elementi rezervnih snaga iz Austrije, Bugarske, Italije, Rumunije i Ujedinjenog Kraljevstva, kao i taktički rezervni bataljon iz sastava NATO snaga na Kosovu. 

U vježbi su sudjelovali i antibomb tim JGP Aerodrom Sarajevo, pripadnici Sektora za sigurnost i zaštitu i Sektora saobraćaja i usluga u zračnom saobraćaju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Spasilačko-vatrogasna služba i Služba hitne medicinske pomoći Aerodroma Sarajevo, jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, OSA-e...

U sklopu vježbe sazvan je i Državni krizni tim, a koji je dao odobrenje policijskim agencijama da pristupe rješavanju talačke situacije. Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić,zapovjednik EUFOR-a ALTHEA, generalmajor Martin Dorfer, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, direktor OSA-e Osman Mehmedagić, direktor SIPA-e Perica Stanić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, tužiteljica Tužilaštva BiH Diana Kajmaković, predstavnici BHANSA-e, BHDCA, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH te brojni drugi.

Ispred Međunarodnog aerodroma Sarajevo sastanku kriznog štaba prisustvovali su direktor aerodroma Armin Kajmaković, izvršni direktor za saobraćaj i usluge u zračnom saobraćaju Elvedin Begić te direktor sektora sigurnosti Senad Malić.

Poduzete su sve predviđene aktivnosti za krizne situacije, uključujući izdavanje neophodnih obavještenja, zasjedanje nadležnih timova, informiranje nadležnih službi i institucija te izdavanje potrebnih uputstava.

Vježba je ocijenjena uspješnom.

NA VRH