ZANAT

Amna Bašić brani boje BiH na svjetskom prvenstvu frizera u Parizu

Amna niže uspjehe na prestižnim takmičenjima

Piše: A. ČENGIĆ

6.9.2018

Amna Bašić, učenica trećeg razreda frizerske škole u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu, već je veoma uspješna u svom zanatu, što potvrđuju i odlični rezultati na prestižnim takmičenjima na kojima je učestvovala.  

Ova mlada Sarajka trenutno se priprema za svjetsko prvenstvo koje će ovog vikenda biti održano u Parizu.

- Bit će više takmičara nego prošle godine, oko 1.500. Pravila su veoma stroga, na takmičenju nisu dozvoljene zelena i plava boja, postoji određen broj ukrasa koje frizeri mogu koristiti... Svi ćemo frizure raditi na lutkama. Trenutno je najpopularnija narandžasto-žuta kombinacija. Već sam se pripremila i znam s kojom frizurom ću nastupati – pojašnjava Amna.

Na prvom većem takmičenju učestvovala je lani u aprilu. Riječ je o Međunarodnom takmičenju koje je održano u Sarajevu, a na kojem je osvojila prvo mjesto za frizuru i drugo za kreaciju.

Potom je u septembru išla u Pariz na svjetsko kup takmičenje na kojem je učestvovalo oko 1.300 frizera iz 60 država. Tu je mlada Sarajka bila šesta.

Ljubav prema frizerskom zanatu naslijedila je od mame Amele, koja ju je i naučila prve poteze makazama. Kako nam je rekla, prva mušterija bila joj je njena nana.

- Sjela na stolicu i ofarbala sam je, potom ošišala i napravila joj frizuru. Bila je zadovoljna. Tako je sve počelo – kaže Bašić.

Mama Amela joj je, ističe, velika podrška, a za takmičenja se već godinu vrijedno priprema u salonu kod Rifeta Hukelića.


Počinje karijeru

Amna Bašić nije jedina iz BiH koja ide na takmičenje u Pariz. S njom putuje i Adisa Ahmetović kao jedini senior iz naše zemlje.

- Ovim takmičenjem ja počinjem svoju karijeru, dok će je Adisa zaokružiti – dodaje Bašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.