IZBORI 2018.

Čoviću i HDZ-u BiH svoj glas namjeravaju dati dvije trećine hrvatskih glasača

Anketa urađena od 4. do 7. septembra na uzorku od 1.000 ispitanika

Čović: Velika podrška

Večernji list

11.9.2018

Istraživanje javnog mišljenja ispitanika hrvatske nacionalnosti o preferencijama stranačkih lista i kandidata uoči predstojećih općih izbora u oktobru pokazalo je da bi dvije trećine glasale za HDZ BiH i Dragana Čovića na izborima u oktobru.

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru proveo je ovo istraživanje, a prvi put anketirani su pitani o preferencijama prema pojedinim koalicijama dogovorenim za opće izbore 2018., a ne prema pojedinačnim političkim strankama. 

Istraživanje javnog mišljenja je provedeno u razdoblju od 4. do 7. septembra na uzorku od 1.000 ispitanika (osobe starije od 18 godina). 

Istraživanje je provedeno na teritoriju Federacije BiH, na području osam kantona: Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog, Zapadnohercegovačkog, Livanjskog, Zeničko-dobojskog, Posavskog, Tuzlanskog i Sarajevskog), putem telefonskog ispitivanja. U strukturi ispitanika bilo je 52 posto muškaraca i 48 posto žena. 

Na pitanje „Namjeravate li izaći na opće izbore 7. oktobra ove godine?“, 60,1 posto ispitanika je odgovorilo da žele izaći, 17,5 posto da neće izaći i njih 22,4 posto „ne zna“ hoće li izaći na izbore u oktobru. 

Koalicija predvođena HDZ-om BiH (HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP A. Starčević, HDU BiH, HSS S. Radić) uživa najveće povjerenje hrvatskih birača, sa 63,4 posto podrške. 

Slijedi koalicija predvođena HDZ-om 1990 (HDZ 1990, HSP BiH, HNL), sa 9,2 posto podrške, dok druge stranke ne prelaze izborni prag od 3 posto. Najbliži su HRS sa 2,7.

Na grafikonu ispod prikazani su ukupni rezultati istraživanja, bez 19,8 posto neodlučnih (tj. bez onih koji su izjavili da još ne znaju za koga će glasati).

Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH uvjerljivo vodi Dragan Čović, aktuelni član Predsjedništva BiH, koji ima povjerenje 68,2 posto birača hrvatske nacionalnosti. 

Na drugom mjestu je kandidatkinja Diana Zelenika sa 7,9 posto, na trećem je Željko Komšić (DF) sa 1,7 posto, na četvrtom Boriša Falatar (Naša stranka) sa 0,9 posto, a Jerko Ivanković Lijanović ima svega 0,3 posto podrške hrvatskih birača.

Na grafikonu ispod prikazani su ukupni rezultati istraživanja, bez 21 posto neodlučnih (tj. bez  onih koji su izjavili da još ne znaju za koga će glasati). 


Zanimljivo je to što Čović ima nešto veću podršku glasača od same liste predvođene HDZ-om BiH, dok Zelenika ima manju podršku od same liste predvođene njenom matičnom strankom HDZ-om 1990. 

Centar za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta (CPIFF) najavljuje i objavu rezultata o preferencijama stranaka (lista) i kandidata po pojedinim kantonima unutar Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.