SAZNAJEMO

Jerko Lijanović tražio odgodu izdržavanja robije: To mi je dodatna šteta

Prošle sedmice dobio obavijest da preuzme poziv, ali zbog apelacije koju je podnio Ustavnom sudu, želi da sud sve razmotri

Jerko Ivanković Lijanović: Tvrdi da će mu slanjem u zatvor biti nanesena šteta. Avaz

Piše: M. Aščić

25.1.2020

Jerko Ivanković Lijanović, bivši ministar u Vladi Federacije BiH i lider stranke Radom za boljitak, zatražio je odgodu izdržavanja sedmogodišnje zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu u Mostaru, saznaje naš list.

Pravosnažna presuda

Lijanovića je Vrhovni sud Federacije pravosnažno osudio na sedam godina robije po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona za zloupotrebu položaja i ovlasti vezano uz nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području ovog kantona i FBiH od 2011. do kraja 2014. godine.

S obzirom na to da se radi o pravosnažnoj presudi koja je objavljena još 1. oktobra prošle godine, Lijanoviću je prošle sedmice stigao poziv za izdržavanje kazne.

No, kako nam Lijanović potvrdio, zatražio je putem advokata odgodu. Nije nam želio reći kada se tačno trebao javiti na izdržavanje, ali je pojasnio da je poziv trebao preuzeti prošle sedmice.

- Dobio sam obavijest da preuzmem poziv, ali smo mi uložili zahtjev za odgađanje izdržavanja kazne. Sada čekamo odluku suda. Ili da sve odgodi ili da donese novi datum kada trebam ići na izdržavanje - kaže Ivanković Lijanović.

Razlog za ulaganje odgode, kako kaže Lijanović, jeste slanje apelacije Ustavnom sudu BiH, ali i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Nema dokaza

- Uvjeren sam da je presuda donesena bez ikakvih relevantnih dokaza, politički motivisana u potpunosti i posljedica harange dok sam bio dopremijer FBiH. Odgodu tražim jer bi se onda meni, slanjem u zatvor, napravila dodatna šteta i onda bih imao pravo tražiti nadoknadu štete – kaže Lijanović.

Lijanović: Apelacija Ustavnom sudu. Avaz

Tužba protiv države

Apelaciono odjeljenje Suda BiH izreklo je krajem godine oslobađajuću presudu Lijanoviću za aferu „Meso“ i kriminal težak 13,5 miliona KM.

On je oslobođen u ponovljenom suđenju. No, kako kaže, sada razmišlja o podnošenju tužbe.

- S obzirom na to da je nakon procesa 2007. godine neko opet sebi uzeo za pravo da bez osnova vodi kampanju, podiže optužnicu, bliže sam tome da treba tužiti sve koji su pokrenuli ovaj proces, kako bih ih upozorio da se ovlasti ne smiju kršiti i podnositi politički motivisane optužnice – rekao nam je Lijanović.

Presudom se Lijanoviću oduzima i imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.