OPASNOSTI Bolest je odavno zahvatila i susjedne zemlje

Zabilježeni prvi slučajevi virusa Zapadnog Nila u FBiH

Prvi slučaj registriran u Tuzli 22. avgusta 2018. godine

Fena
12.09.2018 15:45

Foto: Ilustracija

Na području Federacije BiH zabilježena su dva slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila, a u pitanju su dvije žene koje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne, potvrđeno je Feni iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mostar.

Prvi slučaj registriran je u Tuzli 22. avgusta. Oboljela žena je 1942. godište iz Brčkog, ali se liječi u UKC-u Tuzla. Drugi slučaj registriran je 29. avgusta. Osoba je, također, ženskog spola, rođena 1940. godine.

- Obje su trenutno na bolničkom liječenju i klinički su stabilne - kazala je epidemiologinja Andrea Jurić te naglasila kako za sada ne postoji veći rizik za stanovništvo Federacije BiH.

Bolest Zapadnog Nila odavno je zahvatila i susjedne zemlje, i to, nažalost, sa smrtnim ishodima.

U Hrvatskoj je od pojave prvih oboljelih početkom jula do 10. septembra bolest laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla.

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvata središnji nervni sistem.

Prema podacima Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. septembra na području Evrope zabilježeno je ukupno 1.112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Najviše oboljelih je registrirano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumuniji (117).

Od bolesti Zapadnog Nila u tom je razdoblju umrla 71 osoba, prenose hrvatski mediji.

NA VRH