PARLAMENT BIH

Arnaut: Ispunio sam svoje obećanje da ćemo ukinuti "bijeli hljeb"

SBB je od početka zagovarao usklađivanje Zakona o krivičnom postupku s međunarodnim standardima

Arnaut: Komentirao rad ovog saziva Predstavničkog doma

S. D.

17.9.2018

Damir Arnaut, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, na upit novinara kako komentira današnje hitno i jednoglasno usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH, koji je Ustavni sud BiH još u junu prošle godine proglasio neustavnim, kazao je da je SBB od početka zagovarao usklađivanje ovog zakona s međunarodnim standardima.

- Mi u SBB-u smo od početka insistirali da se ovom pitanju pristupi na način da se u potpunosti implementira odluka Ustavnog suda u ovom pitanju, a da se u to ne uvlače bilo kakvi drugi interesi, pogotovo ne smanjivanje nadležnosti Suda BiH. Dobili smo kvalitetan zakon koji u potpunosti uvažava prava građana BiH, a istovremeno omogućava domaćim pravosudnim institucijama puni kapacitet u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i svih drugih oblika kriminala.


Podsjećamo, zakon koji je u proceduru uputio SDA-ovo poslanik Amir Fazlić, ranije nije dobio podršku SBB-a, jer taj prijedlog nije podrazumijevao provedbu odluke Ustavnog suda BiH. Poznato je da su se kada je taj prijedlog došao u proceduru u Dom naroda ,nakon njega pojavila još dva prijedloga izmjena Zakona o krivičnom postupku i nijedan nije imao podršku. Sve dok nije pronađen kompromis i postignut dogovor da Zakon striktno oslikava odluku Ustavnog suda BiH.

-Od inicijalnog SDA zakona, koji SBB ranije nije podržao, ostao je samo član koji precizira stupanje na snagu tog zakona. Popravljene su, i na naše insistiranje, odredbe koje se tiču primjene za ostala djela sa tri na pet godina, dužine trajanja posebnih istražnih radnji, te druge kojima je SDA pokušao zadržati političku kontrolu nad istražnim radnjama. Ovim su izgubili direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić i njegovi politički mentori Šefik Džaferović i Bakir Izetbegović koji su htjeli da se primjenjuju neustavne odredbe što im nije nasreću uspjelo. Ovako, pobijedila je pravna država - zaključio je Arnaut.

Na upit novinara, Arnaut je komentirao i rad ovog saziva Predstavničkog doma te odgovorio na pitanje "šta bi s ponosom istaknuo" kada je u pitanju njegov doprinos tokom četiri godine u ovom domu.

- Ono što od samog početka s ponosom iznosim jeste to da sam ja svoja obećanja vrlo ozbiljno shvatio, ja sam u prošloj kampanji obećao da ću ukinuti "bijeli hljeb", ukinuo sam "bijeli hljeb", obećao sam da ću ukinuti naknade za rad u komisijama, ukinuo sam i to, i definitivno pred građane ponovo na izbore mogu izaći svijetla obraza i s obećanjima koja sada dajem za idući saziv. Što se tiče mojih kolega, nisu bili mnogi ni blizu aktivni kao što smo bili nekoliko kolega iz zadnjeg reda u parlamentarnoj sali i ja, ali oni s takvim odsustvom rezultata, također izlaze pred birače, ja apeliram na birače da daju glas onima koji su ispunili svoja obećanja, a ne onima koji nisu postavili nijedno poslaničko pitanje, a kamoli šta drugo u ovom sazivu - zaključio je Arnaut.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.