SJEDNICE

CIK: Tužilaštvu će biti proslijeđeno prvih 150 prijava građana o zloupotrebama

Neko ih bez njihovog znanja prijavio da glasaju putem pošte iz inozemstva iako oni žive u BiH

M. Kadrić

S. D.

19.9.2018

Na sjednici Centralne izborne komisije BiH donesena je odluka da će uputiti informacije Tužilaštvu BiH prvi kontingent od oko 150 prijava građana s pratećom dokumentacijom u vezi s prijavama građana koje je neko bez njihovog znanja prijavio da glasaju putem pošte iz inozemstva iako oni žive u BiH.

Pojašnjeno je da će se pri podnošenju informacije u ovakvim slučajevima ukazati na kršenje više odredbi Izbornog zakona, a koje se odnose na izbornu prevaru.

Do jučer je takvih prijava bilo 277.

Predsjednici istječe mandat 

Kako je rečeno, do sada je jedna osoba iz Orašja prijavila da su zloupotrijebljeni podaci za 137 osoba, zatim Policijska uprava Odžak dostavila je izjave za određen broj osoba koje je, također, neko prijavio mimo njihove volje za glasanje putem pošte.

Ponovljeno je da će građani koje je neko prijavio za glasanje putem pošte glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima. No, prije toga, oni koji to nisu već prijavili CIK-u, morat će o tome dati izjavu.

CIK će uputiti i instrukciju općinskim izbornim komisijama da prilagode birački spisak građana za glasanje poštom da bude dostupan javnosti kako bi prvenstveno oni koji nemaju mogućnost pristupa provjeri registracije na internetskoj stranici CIK-a mogli vidjeti gdje im je biračko mjesto.

Također, CIK je danas razmatrao prijave za akreditiranje međunarodnih posmatrača na izborima 7. oktobra. Tako je danas među ostalima donesena odluka da se odobri akreditacija za dva člana CIK-a Rusije za glavni centar za brojanje, te odobrenje za akreditacije za 109 posmatrača koje je prijavila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Na današnjoj sjednici predstavljen je i novi generalni sekretar CIK-a Goran Misković, koji je na tu poziciju imenovan dvije godine nakon što je to mjesto bilo upražnjeno.

Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a, podsjetila je da njen mandat na toj funkciji istječe za desetak dana te je ocijenila da se nikada do sada nije desilo da jednom predsjedniku mandat završava neposredno uoči izbora. Podsjećamo, CIK broji sedam članova i svakih 21 mjesec među njima se bira novi predsjednik.

Također, CIK razmatra i mogućnost da u Glavnom centru za brojanje uvede videonadzor prilikom brojanja glasova. To bi, kako je rečeno, bio test i za eventualno uvođenje videonadzora na biračkim mjestima.

Glavni centar za brojanje bit će u dvorani ''Juan Antonio Samaranch''.

Izbrisano 170 stranaka

Informacija o izvršenim pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2016. godinu, s nalazima revizije, također, našla se na dnevnom redu današnje sjednice.

Rečeno je, između ostalog, da je od ukupno 149 stranaka urađen izvještaj za 124 stranke, čak 52 stranke značajno su kršile Zakon o finansiranju političkih stranaka BiH i protiv njih će biti pokrenut postupak. Također, istaknuto je da samo devet stranaka od njih 124 nije kršilo zakon.

Zanimljiv je izneseni podatak da je na inicijativu CIK-a do sada iz sudskih registara izbrisano više od 170 stranaka. Te partije nisu imale aktivnosti duže od godinu i nisu izvršavale obaveze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.