OBJAVLJUJEMO DOKAZE

Zašto CIK Tužilaštvu BiH nije poslao svoje dokaze o Kljakinoj krađi?

CIK je razotkrio da je na lokalnim izborima Anel Kljako ukrao najmanje 1.580 glasova

Irena Hadžiabdić: Tužilaštvu BiH nije dostavila dokaze koje je zadokumentovao CIK o krađi Anela Kljake. Anadolija / Avaz

22.5.2024

Nakon što je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH, prekjučer podnijela krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv NN lica, kako je navedeno u prijavi, "na osnovu pisanja medija i objavljivanja prepiski iz Sky aplikacije", a u kojima se vidi da Anel Kljako odrađuje prljavi posao za narkokartel "Tito i Dino" iz Dubaija, postavlja se pitanje zašto predsjednica CIK-a nije Tužilaštvu poslala njihove dokaze o brutalnoj krađi glasova kojom je rukovodio Anel Kljako!

Pitanje je logično, jer je 3. maja 2023. godine CIK, na čijem je čelu sada Irena Hadžiabdić, donio rješenje da se u izbornoj jedinici Mostar sankcionira 13 biračkih odbora, i to predsjednici s 500 KM, a članovi biračkih odbora s 300 KM, uz zabranu angažiranja u tijelima za provedbu izbora na period od četiri godine zbog pogrešno evidentiranih rezultata za kandidate i političke subjekte. Predsjednica CIK-a je zakonski obavezna da dostavi dokaze o krađi glasova.

Među kažnjenima su i predsjednici i članovi biračkih odbora na biračkom mjestu Gornja Drežnica 002 te biračkom mjestu Brankovac 003, na kojima je nakon otvaranja vreća primijećena najveća krađa glasova za Anela Kljaku. 

Zvanično saopćenje Centralne izborne komisije objavljeno na oficijelnoj stranici, upućeno i medijima od 3. maja 2023. godine. Screenshot

To je sve precizno zadokumentirala Centralna izborna komisija nakon otvaranja samo 13 vreća! Da su otvorene i preostale vreće, broj bi vjerovatno bio još veći. Princip po kojem se radilo je da su nepostojeći glasovi dopisivani ili na biračkom mjestu ili u Gradskoj izbornoj komisiji. Objavljujemo i video sa sjednice CIK-a od 3. maja prošle godine, kada su donesene odluke o kažnjavanju članova i predsjednika biračkih odbora. 

Anel Kljako krao je od kolega unutar svoje koalicije, a koju su činili SDA, SBB, DF, SBiH, BPS – S. H. i na taj način je ovaj dan, s obzirom na to da je bila riječ o izborima nakon 12 godina, od praznika demokratije napravio još jednu farsu, gdje su mnogi poželjeli da do izbora nije ni došlo.

CIK razotkrio da je Kljako ukrao najmanje 1.580 glasova

Jedan od primjera izborne pljačke desio se na biračkom mjestu Gornja Drežnica, gdje je Anel Kljako, prema lažnim podacima, ostvario 247 glasova.

Ipak, Centralna izborna komisija je kasnije utvrdila da je imao samo 110 glasova, a utvrđeno je da je na lokalnim izborima na 13 biračkih mjesta ukrao najmanje 1.580 glasova!

CIK je zbog krađe glasova za Anela Kljaku kaznio sljedeće osobe: Enes Vila, Alis Đuliman (Nezavisna BH lista - nekadašnja stranka Ibrahima Hadžibajrića, otpuženog bivšeg načelnika Starog Grada, koju je kasnije pripojio A-SDA, te je tako nastao NES čiji je Anel Kljako trenutno član, op.a.), Razija Hodžić (Lijevo krilo), Tomislav Drežnjak (HRS), Almir Abaz (Savez mladih snaga). 

Gornja Drežnica prije poništavanja rezultata. Avaz

Gornja Drežnica nakon otvaranja kutija. Avaz

Još gora situacija bila je u biračkom mjestu Brankovac, gdje je osvojio 38 glasova, a prevarama je ostvario još 201 glas. U Dračevicama Kljaki su dopisana 154 glasa.

Na biračkom mjestu Dračevice 003A kažnjeni su Vedran Čukur (Liberalna stranka), Emir Eminović (Anida Maksumić), Bojan Vlahović (HKDU-BiH), Dženis Brkan (Pravo na grad), Vladana Ćerviz (Ostajte ovdje).

CIK je, također, zbog krađe glasova na biračkom mjestu Brankovac kaznio Almu Brudan (Damir Kljajo), Magdalenu Vučinu (HSS-SR), Sanelu Hodžić (Nezavisna lista Doboj), Muhameda Husovića (Nezavisna BH lista) te Dženitu Tanović (Lijevo krilo).

I situacija s besprizornom krađom, odnosno dopisivanjem glasova je utvrđena na svih 13 biračkih mjesta na kojima je ponovljeno brojanje glasova.

Svjedoci na Sudu u Mostaru raskrinkali kradljivca Kljaku

Također, jedan od dokaza za Tužilaštvo BiH mogla bi biti i presuda Općinskog suda u Mostaru. Naime, Kljako je izgubio tužbu protiv "Avaza“, koji je objavio saopćenje Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) da je Kljako izborni kradljivac, zbog čega je i izbačen iz ove stranke, te da kao takav nema mjesta u novoj Vladi FBiH.

Svjedoci su u Općinskom sudu u Mostaru, a što je Sud uzeo kao validno, do u detalje raskrinkali Kljakine podvale, da je on tobože izbačen iz stranke zbog glasanja za gradonačelnika Mostara!?

Svjedoci su jasno ukazali da je krao glasove na izborima u Mostaru, zbog čega su kažnjeni i birački odbori, njih više od 13, što smo prethodno objasnili. To je bio ključni razlog zašto Kljako na kraju nije postao federalni ministar, na što je SBB pravovremeno ukazao.

Kajganić: Prvi čovjek Tužilaštva BiH. Fena

"Uvećavao vlastiti broj glasova"

- Kljako je bio jedan od kandidata na listi SBB-a, s tim da ne znam sa sigurnošću koliko je osvojio glasova, jer je to bilo prije više od tri godine. Njegova grupa je kroz biračke odbore uvećala broj glasova za njega. Koliko se sjećam, radilo se o nekih 300 glasova više od stvarnog stanja koje je naknadno utvrdio CIK, a na osnovu čega je SBB, s predsjednikom Fahrudinom Radončićem, formirao komisiju s ciljem utvrđivanja da li je došlo do zloupotreba, krađe, uvećavanja određenog broja glasova za Kljaku. Komisija je formirana u ime SBB-a te je na osnovu izvještaja CIK-a sačinjen zapisnik kojim se utvrdilo da je gospodin Kljako na vanrednim lokalnim izborima, uvećavajući vlastiti broj glasova na nezakonit način, direktno oštetio SBB i urušio njegov ugled kako u samom gradu Mostaru, tako i u čitavoj BiH. Shodno navedenom, komisija je donijela odluku da se gospodin Kljako isključi i izbaci iz SBB-a i pošalje poruka javnosti kako SBB ni na koji način neće tolerirati bilo kakvu vrstu krađe i zloupotrebe svojih mogućnosti po osnovu određenih položaja - ispričao je svjedok.

Svjedok je nadalje pojasnio, što je jasno navedeno u zapisniku Suda:

- Kljaki, tadašnjem predsjedniku Kantonalne organizacije HNK SBB-a, data je mogućnost da u ime SBB-a popuni navedena mjesta u biračkim odborima. Na žalost SBB-a, Kljako je zloupotrijebio ovlaštenje SBB-a i biračke odbore popunio svojim ljudima, a ne ljudima i članovima SBB-a. Na taj način mi kao SBB nismo imali ni uvid ni mogućnost da dobijemo adekvatnu sliku niti stvarno stanje koliko glasova SBB ima na kraju izbornog ciklusa.

Narkokartel "Tito i Dino" ima svog čovjeka u CIK-u

Podsjetimo, u šokantnim prepiskama putem Sky aplikacije Mostarac Haris Behram, osumnjičeni i uhapšeni u akciji "Crna kravata 2“, pisao je vođi narkokartela "Dino i Tito“ Edinu Gačaninu, koje datiraju iz 2020. godine, između ostalog:

- Uzeo sam najvažnijeg čovjeka Hercegovine za Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH, a to je Nermin Kljako, brat onog momka (Anel Kljako) što je savjetnik Fahrudina Radončića. On je glavni za SBB i njegovu stranku koja će, kada on prijeđe kod nas, doživjeti nokaut. On je, braco, skupa roba jer ima konekcije po čitavoj BiH i može nam u svakom gradu naći ljude, a u Sarajevu ima jednog od glavnih ljudi iz CIK-a (Centralne izborne komisije).

SBB ga ekspresno izbacio iz stranke

Zbog toga je SBB, čiji je Kljako bio član, ekspresno reagirao i izbacio ga iz stranke, a osim što ga je NES prigrlio u svoje okrilje, oni, pored brojnih kadrova iz Krajine i Zeničko-dobojskog kantona, u njemu vide nadu za budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.