KOMENTAR DANA

Evropski ili "bugarski" voz

Procesi identifikacije birača i brojanja glasova, primjenom novih tehnologija, bili bi zaštićeni od utjecaja stranaka

CIK BiH: Imamo šansu da već lokalni izbori 2024. godine budu drugačiji. Anadolija

Alen Bajramovic

25.10.2023

Evropska unija i SAD izdvojile su značajna finansijska sredstva kako bi građanima BiH pokazale kako postoji način da njihova izborna volja, u konačnom zbiru glasova, bude zaista onakva kakvu su imali prilikom glasanja i da rezultate izbora saznaju samo nekoliko sati nakon zatvaranja biračkih mjesta. Dio opreme već je isporučen, dio je u procesu nabavke, u toku su izrada softvera i pripreme za testiranje projekta na ograničenom broju biračkih mjesta.

Suština je u tome da bi procesi identifikacije birača i brojanja glasova, primjenom novih tehnologija, bili zaštićeni od utjecaja stranaka i instaliranih članova biračkih odbora, njihovih „bugarskih vozova“, glasanja na parking prostorima, raznih smicalica, olovaka i prstenova za poništavanje glasačkih listića, protekcije pojedinih stranaka ili kandidata. Svi godinama patentirani i usavršavani načini manipulacije i zloupotrebe volje birača pali bi u vodu.

Alen Bajramović. Avaz

Sama činjenica da se digitalizacija izbornog procesa u BiH godinama odlaže ili nikako i ne spominje, pa i podatak da su Delegacija EU i SAD ovaj proces pokrenule s mrtve tačke, ne ulijeva nadu da će domaći političari biti oduševljeni ovim projektom i da će im on biti među prioritetima. U suprotnom, sredstva za nabavku potrebne opreme, umjesto donatora, izdvojili bi sami iz krcatih budžeta. To se, uz izmjene zakona, od njih i dalje očekuje, jer projekt podržan od prijatelja ove zemlje odnosi se na ograničen broj lokalnih zajednica i biračkih mjesta.

Dok iz CIK-a BiH poručuju da imamo šansu da već lokalni izbori 2024. godine budu drugačiji, a međunarodne organizacije i PIC pozivaju da oni proteknu uz povećan nivo transparentnosti i integriteta, bit će veoma zanimljivo pratiti pokušaje opstrukcije i ponovnog odlaganja projekta. Oni koji, otvoreno ili na drugi način, budu uporni u tome, samo će dokazati da bez krađe ne mogu i da im je od evropskog važniji „bugarski voz“.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.