SASTANAK

Reisu-l-ulema Kavazović primio ambasadora Italije u BiH

Islamska zajednica BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka će dati doprinos osnivanju biblioteke u Palermu

MINA

MINA

19.9.2018

Danas je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u posjetu primio ambasadora Republike Italije u BiH Nikolu Minasija (Nicola Minasi).

Ambasador Minasi je reisu-l-ulemu pozvao da prisustvuje svečanosti inauguracije djela velikog italijanskog umjetnika Mikelanđela Pistoletija (Michelangelo Pistoletto) "Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije", koje je prvobitno trebalo biti postavljeno u Jerusalemu, ali je umjetnik odlučio da ga pokloni evropskom Jerusalemu, Sarajevu.

Naime, gospodin Mikelanđelo Pistoleti, jedan od najznačajnijih savremenih umjetnika na svijetu i veliki prijatelj Sarajeva i Bosne i Hercegovine, četvrti put će posjetiti Sarajevo kako bi i zvanično poklonio našem glavnom gradu jedno od svojih najvažnijih djela – "Mjesto multireligijske i svjetovne meditacije".

Inauguracija Pistoletijevog djela održat će se 26. septembra u Historijskom muzeju BiH, uz prisustvo autora i brojnih zvanica iz političkog, diplomatskog, kulturnog i javnog života grada Sarajeva i države BiH.

Ovaj italijanski umjetnik je prošle godine u junu boravio u trodnevnoj posjeti Sarajevu, kada je predstavio svoje djelo, te time inicirao treću razvojnu fazu Projekta "Ars Aevi", s ciljem njegove kako internacionalne tako i promocije Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Ambasador Minasi je reisu-l-ulemu upoznao i s planovima osnivanja velike biblioteke u Palermu u kojoj će biti pohranjene knjige iz različitih vjerskih tradicija te se interesirao za moguću podršku Islamske zajednice u BiH i njenih institucija ovom značajnom evropskom projektu.

Maestro Pistoleti bio je prvi umjetnik koji je donirao svoje djelo "La porta dello Specchio" (Vrata ogledala) za Kolekciju savremene umjetnosti "Ars Aevi" 1994. godine, kao i prvi umjetnik Kolekcije koji je imao samostalnu izložbu u Sarajevu u Umjetničkoj galeriji BiH 2001. godine.

Reisu-l-ulema je zahvalio ambasadoru Minasiju na posjeti kao i podršci vlade Italije, njenih organizacija, vjerskih i laičkih, Bosni i Hercegovini i njenom narodu, dodavši kako Sarajevo i Bosna i Hercegovina cijene veliku gestu gospodina Pistoletija koju doživljavamo kao veliko priznanje Sarajevu, ali i ohrabrenje ljudima ove zemlje da istraju u očuvanju bosanskog duha zajedništva i suživota. Također je reisu-l-ulema iskazao spremnost da Islamska zajednica, a posebno Gazi Husrev-begova biblioteka, daju svoj doprinos realizaciji ideje osnivanja biblioteke u Palermu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.