SREBRENICA Petnaesta godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari

Sjećanje na ukop prvih 989 identificiranih žrtava genocida

Memorijalni centar otvorio je tadašnji američki predsjednik Bil Klinton, koji je prisustvovao ukopu 107 žrtava genocida

S. Sm

Foto: S. Smajlović


U prisustvu velikog broja udruženja preživjelih žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice, predstavnika općine Srebrenica i političkih partija iz BiH, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i na drugi način, danas je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine obilježena 15. godišnjica otvaranja ovog memorijala i ukopa 107 identificiranih žrtava genocida.

Tri dženaze 

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bil Klinton (Bill Clinton) 20. septembra 2003. godine otvorio je ovaj kompleks i prisustvovao dženazi i ukopu 107 identificiranih žrtava genocida, pored 882 tijela koja su smiraj našla nakon dvije dženaze obavljene u martu i julu iste godine.

- Na prvoj dženazi 31. marta te godine ukopano je 600, 11. jula 282 i na otvaranju ovog kompleksa još 107 žrtava genocida. Do sada je u ovom kompleksu ukopano 6.610 žrtava. U toku je tenderska procedura za postavljanje nišana na 71 mezar iz prošle i 35 mezara iz ove godine - istakao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari.

Druga faza

Dodao je da su u drugoj fazi izgradnje ovog kompleksa urađeni spomen- soba, postavljen betonski kubus na ulazu u bivšu bazu UN-a, biblioteka namijenjena naučnoistraživačkom, odnosno stručnom radu. Tu su Dokumentacioni centar, koji je postavila agencija SENSE, muzej bivšeg holandskog bataljona i drugi sadržaji.

Muftija Fazlović predvodio vjerski obred

Osim Damira ef. Peštalića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, vjerske obrede na današnjem sjećanju predvodio je i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. U tom dijelu učestvovali su i učenici Behram- begove medrese iz Tuzle. Počast svim žrtvama odao je i izaslanik visokog predstavnika za BiH. Nakon protokolarnog dijela ovog sjećanja, učesnici ovog skupa obišli su memorijalni kompleks.

NA VRH

Podijeli članak na