SREBRENICA

Sjećanje na ukop prvih 989 identificiranih žrtava genocida

Memorijalni centar otvorio je tadašnji američki predsjednik Bil Klinton, koji je prisustvovao ukopu 107 žrtava genocida

S. Smajlović

S. Sm

20.9.2018

U prisustvu velikog broja udruženja preživjelih žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice, predstavnika općine Srebrenica i političkih partija iz BiH, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i na drugi način, danas je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine obilježena 15. godišnjica otvaranja ovog memorijala i ukopa 107 identificiranih žrtava genocida.

Tri dženaze 

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bil Klinton (Bill Clinton) 20. septembra 2003. godine otvorio je ovaj kompleks i prisustvovao dženazi i ukopu 107 identificiranih žrtava genocida, pored 882 tijela koja su smiraj našla nakon dvije dženaze obavljene u martu i julu iste godine.

- Na prvoj dženazi 31. marta te godine ukopano je 600, 11. jula 282 i na otvaranju ovog kompleksa još 107 žrtava genocida. Do sada je u ovom kompleksu ukopano 6.610 žrtava. U toku je tenderska procedura za postavljanje nišana na 71 mezar iz prošle i 35 mezara iz ove godine - istakao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari.

Druga faza

Dodao je da su u drugoj fazi izgradnje ovog kompleksa urađeni spomen- soba, postavljen betonski kubus na ulazu u bivšu bazu UN-a, biblioteka namijenjena naučnoistraživačkom, odnosno stručnom radu. Tu su Dokumentacioni centar, koji je postavila agencija SENSE, muzej bivšeg holandskog bataljona i drugi sadržaji.

Muftija Fazlović predvodio vjerski obred

Osim Damira ef. Peštalića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, vjerske obrede na današnjem sjećanju predvodio je i muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. U tom dijelu učestvovali su i učenici Behram- begove medrese iz Tuzle. Počast svim žrtvama odao je i izaslanik visokog predstavnika za BiH. Nakon protokolarnog dijela ovog sjećanja, učesnici ovog skupa obišli su memorijalni kompleks.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.