Zbog kršenja odredbi Izbornog zakona

RAK pokrenuo postupke protiv RTRS, Alternativne televizije i Hayata d.o.o. Sarajevo

Od početka predizborne kampanje vrši stalni monitoring informativnih i izbornih TV programa stanica u cilju provjere poštivanja pravila i propisa Agencije

Avaz.ba
21.09.2018 15:30

Foto: Arhiv

Kao što je najavljeno na početku predizborne kampanje za opće izbore 2018., Regulatorna agencija za komunikacije vrši stalni monitoring informativnih i izbornih TV programa stanica u cilju provjere poštivanja pravila i propisa Agencije, kao i poštivanja odredbi Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Prema rezultatima monitoringa koji je proveden u periodu od 7. do 20. septembra 2018. godine, Agencija je preliminarno ustanovila da je došlo do mogućeg kršenja pravila i propisa Agencije, kao i izbornih propisa, te je po službenoj dužnosti pokrenula postupke protiv RTRS, Alternativne televizije i Hayata d.o.o. Sarajevo.

Agencija će nastaviti s monitoringom programa po službenoj dužnosti te će pravovremeno obavijestiti javnost o svim pokrenutim postupcima, kao i o njihovom ishodu, a u cilju osiguranja pravičnog i fer izvještavanja pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje.

Na kraju, Agencija još jednom poziva sve nosioce dozvola da se tokom trajanja predizborne kampanje strogo pridržavaju pravila i propisa Agencije, odredbi Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

NA VRH