ISTRAGE Tužilaštvo BiH tereti Izetbegovićevog savjetnika

Cikotić osumnjičen da je oštetio budžet BiH za 6,2 miliona KM?!

Bivši ministar odbrane osumnjičen da je bez saglasnosti Predsjedništva BiH potpisivao anekse na ugovore o prodaji viškova naoružanja

M. AŠČIĆ

Selmu Cikotića, bivšeg ministra odbrane BiH i aktuelnog savjetnika Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Tužilaštvo BiH sumnjiči da je prodajom viškova naoružanja i vojne opreme zagrebačkoj firmi „Scout“ budžet Bosne i Hercegovine oštetio za 6,2 miliona maraka, nezvanično nam je potvrđeno iz više izvora u Ministarstvu odbrane BiH i policijskim agencijama.

 Dvije odluke

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) prekjučer je iz Ministarstva odbrane, a po naredbi Suda BH, privremeno izuzela originalnu dokumentaciju koja se odnosi na prodaju viškova naoružanja zagrebačkom „Scoutu“, kao i anekse koje je osumnjičeni Cikotić potpisivao.

Radi se o ugovorima koje su Ministarstvo odbrane FBiH i Direkcija za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme RS sklopili s ovom firmom 2003. i 2004. godine. Anekse je potpisivalo Ministarstvo odbrane BiH.

Iz SIPA-e je navedeno da su ove aktivnosti rezultat provođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH i da se odnose na postojanje osnova sumnje da su od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Hrvatske.

 Prava spoznaja

No, Cikotić je jučer rekao za „Avaz“ da ne zna je li osumnjičen u ovom predmetu. Kako kaže, saslušavan je u SIPA-i povodom ove istrage, i to prije tri godine, ali u svojstvu „ministra i svjedoka“.

- Ne bih ja ulazio u te priče. Ja sam o tome uvijek javno govorio. Ja imam povjerenje u pravosudne organe i policijske agencije i vjerujem da će doći do pravih spoznaja – rekao nam je Cikotić.

Inače, SIPA je još 2013. podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv jedne osobe, navodeći da je počinila krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

 Izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora 

Iz SIPA-e je prekjučer rečeno da je u ovom predmetu osumnjičeni izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je njima smanjivao velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećao određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu.

- A sve kako bi udovoljio zahtjevima preduzeća iz Hrvatske, te je navedenim radnjama oštetio budžet institucija BiH u ukupnom iznosu od oko 6.297.580 KM - rečeno je iz SIPA-e.

NA VRH

Podijeli članak na