BANJA LUKA

Alen Kukić priznao da je izbrisao snimke

Potvrdio da je skinuo videozapise s jednog objekta nedaleko od kuće u kojoj živi po molbi susjeda Đorđa Rađena, koji je nakon toga zatražio da izbriše taj sadržaj s kompjutera i njemu preda videozapise

Arhiv

Antenam.net

23.9.2018

Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci odredilo je u petak pritvor kompjuterskom stručnjaku koji je naknadno nakon smrti mladića Davida Dragičevića brisao snimke s videonadzora s jednog objekta, što pojačava tvrdnje Davidovog oca kako se radilo o ubistvu, te prikrivanju istrage, zbog čega se više mjeseci protestira u centru Banje Luke, izvijestili su u subotu mediji.

Uhapšen je A. K., naveli su iz Tužilaštva, a medijima je advokat Duško Tomić, koji je član međunarodnog tima za istragu ovog slučaja, otkrio kako se radi o Alenu Kukiću, inžinjeru elektrotehnike.

Okružno tužilaštvo je potvrdilo kako je Kukiću nakon ispitivanja određen jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je počinio krivično djelo ''pomoć počinitelju nakon krivičnog djela''. Pritvor je naložen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao "uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove".

Kontroverzni novinar Slobodan Vasković, koji od početka piše o ovome slučaju ističući da je Davor, otac Davida Dragičevića, u pravu kada tvrdi da se radi o ubistvu i prikrivanju dokaza, u svom posljednjem blogu otkrio je i dijelove iskaza IT stručnjaka Kukića u Tužilaštvu. Kukić je, prema tim navodima, potvrdio da je skinuo videozapise s jednog objekta nedaleko od kuće u kojoj živi po molbi susjeda Đorđa Rađena, koji je nakon toga zatražio da izbriše taj sadržaj s kompjutera i njemu preda videozapise.

Rađen je Kukiću objasnio da je taj videozapis bitan da bi pokušao otkriti ko mu je navodno opljačkao kuću u kojoj živi u noći u kojoj je nestao nesretni mladić David Dragičević. Rađen je, naime, policiji prijavio da mu je opljačkana kuća, a istoga dana je nestanak sina prijavio i Davor Dragičević. 

U iskazu policiji Rađen je Davida Dragičevića opisao kao klošara koji bi mogao biti povezan s navodnom pljačkom. Prema medijskim navodima, Rađen i njegova supruga kasnije nisu prošli poligrafsko ispitivanje vezano za okolnosti stradanja Davida Dragičevića.

Prvo hapšenje u Banjoj Luci nagovještaj je zaokreta u slučaju koji je zbog upornosti Davora Dragičevića zadobio podršku javnosti iz BiH i cijele regije. 

Dragičević za prikrivanje ubistva njegovog sina tereti i visoke policijske službenike ovoga entiteta, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača i načelnika policije Davora Ćuluma te je ustvrdio kako su mladića Davida oteli, mučili i ubili pripadnici MUP-a Republike Srpske. Policija te navode negira.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.