IZVJEŠTAJI

Moguća je ustavna kriza nakon izbora

Nabrojane su brojne manjkavosti sistema, što dodatno podgrijava sumnju u regularnost izbornog procesa

Ambasador Peter Tejler: Na čelu ODIHR-a u BiH

S. NUMANOVIĆ

24.9.2018

Bosna i Hercegovina suočava se sa mogućom ustavnom krizom poslije izbora, jer nije provedena presuda Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom su naložene promjene Izbornog zakona, upozorava Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

 Upitan i CIK

Ovo tijelo privremeno intenzivno prati izbornu kampanju u BiH od 27. avgusta ove godine. U preliminarnom prvom izvještaju o situaciji u našoj zemlji navode i da postoje sumnje mnogih aktera izbornog procesa u nepristranost i profesionalnost Centralne izborne komisije (CIK) i njenih tijela. Upozorava se i da su za predstojeće glasanje 7. oktobra registrirana 3.352.933 birača.

- I dalje su izražene zabrinutosti u vezi s tačnošću biračkog spiska, uprkos nastojanjima CIK-a da riješi već ranije prijavljene probleme koji se tiču visokog broja umrlih birača na tim spiskovima. Skoro 78.000 glasača registrirano je za glasanje iz inozemstva poštom ili u diplomatskim predstavništvima BiH. Sam CIK je izrazio zabrinutost zbog moguće zloupotrebe ličnih dokumenata i falsificiranja potpisa tokom registracije za glasanje te vrste - navodi se u privremenom izvještaju.

Manjine su u još težoj situaciji, jer im je ograničeno biračko pravo. Posebno su u tom segmentu pogođeni Romi. Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava navodi i podatke da je CIK do sada stiglo više od 30 žalbi, a skoro ih je isto toliko podneseno i Sudu BiH. Osim toga, nešto više od 9.100 ljudi skinuto je sa spiska za glasanje iz inozemstva, a Sud je odbio barem 1.000 žalbi na tu odluku CIK-a.

 Manjak kandidata

U preliminarnom izvještaju navodi se i da su brojne lokalne izborne komisije formirane, a da zakonske odredbe nisu u cijelosti ispoštovane. Uredu OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava objašnjeno je da je to urađeno zato što nije bilo dovoljno kandididata za ta tijela. Zbog toga su izražene sumnje da bi moglo doći do brojnih izbornih nepravilnosti na dan izbora na biračkim mjestima.

- Sagovornici Promatračke misije ODIHR-a izrazili su nepovjerenje prema nepristranosti svih nivoa izborne administracije. Oni u najvećoj mjeri sumnjaju u političku i etničku pristranost članova izbornih komisija. Mnogi od naših sagovornika naveli su da ne vjeruju da će prebrojavanje glasova biti pošteno - navodi se u izvještaju.

 Prijavljeno više od 4.000 promatrača 

Do sada je, prema izvještaju ODIHR-a, registrirano više od 4.000 promatrača izbornog procesa. Oni su okupljeni u asocijaciju šest nevladinih organizacija “Pod lupom” i pratit će kako kampanju, tako i način glasanja te brojanja biračkih listića. Međunarodna zajednica delegirat će nekoliko stotina promatrača, od ambasada do misija. Promatrače će tako imati Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Evropska unija i Evropski parlament, ali i NATO pakt.

 Kandidati nemaju isti tretman

U izvještaju se navodi i da nemaju svi kandidati isti tretman, posebno u javnim medijima, te da ih većina nastoji dobiti podršku unutar svoje etničke grupe. Ističe se i da međunarodna zajednica u BiH stalno poziva stranke da u kampanji govore o istinskim problemima svih te da se suzdržavaju od zapaljive retorike. Bez uspjeha. Dodaje se i da su novinari izloženi pritiscima, cenzuri, uskraćen im je pristup informacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.