ODGOVORI

Han govorio o slučaju "Dragičević"

Rasvjetljavanje okolnosti smrti još traje, no praćeno je brojnim kontroverzama na koje ukazuju mediji i mladićevi roditelji

S. N.

25.9.2018


Evropska komisija je svjesna slučaja pokojnog Davida Dragičevića u Bosni i Hercegovini. Komisija ističe da je Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci 4. jula 2018. službeno objavilo da je naložena istraga protiv nepoznatih počinilaca zbog ubistva. Komisija ne komentira tekuće istrage - poručio je komesar Johanes Han (Johannes Hahn).

Odgovarajući na pitanje evropske poslanice iz Hrvatske Mirjane Petir, koja je skrenula pažnju evropskih institucija na dešavanja u Banjoj Luci, Han je istakao i da "Komisija pridaje veliku važnost vladavini prava u Bosni i Hercegovini", a posebno nezavisnosti pravosuđa te odgovornosti i profesionalizmu u pravosuđu".

Petir je ranije pitala Evroposku komisiju je li upoznata sa slučajem "Dragičević" i "planira li se na neki način uključiti u njegovo rasvjetljavanje".

Također, zanimalo je i "šta se dalje čini u pogledu nadzora neovisnosti pravosuđa u BiH i koje su radnje u tom smislu poduzeli predstavnici EU u Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje".

- Široku javnost u BiH u posljednje vrijeme zaokuplja smrt Davida Dragičevića (21), mladića čije je tijelo pronađeno u 24. marta 2018. u rijeci Crkvena u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina.

Rasvjetljavanje okolnosti smrti još traje, no praćeno je brojnim kontroverzama na koje ukazuju mediji i mladićevi roditelji, koji su čak pokrenuli i vlastitu istragu okolnosti smrti mladića. Sve je rezultiralo brojnim protestnim okupljanjima građana diljem BIH pod nazivom „Pravda za Davida”, u kojima građani traže odgovore od nadležnih institucija o okolnostima smrti mladića.

Brojna medijska saopćenja i objave upućuju na niz nelogičnosti koje bude sumnju u zakonitost postupanja državnih tijela, prije svega policije koju optužuju za netačno utvrđivanje činjenica i prikrivanje dokaza. Mediji su izvijestili da se za slučaj zainteresirao i FBI, koji je ponudio svoju pomoć u rasvjetljavanju okolnosti slučaja. Tužilaštvo još nije okončalo rad na tom predmetu - navela je Petir u svom dopisu.

Komesar Han je, odgovarajući u ime Evropske komsije, istakao i da je ta institucija "davala detaljne stručne preporuke za jačanje pravosuđa i šireg područja vladavine prava u BiH u kontekstu tijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te u kontekstu strukturiranog dijaloga o pravosuđu".

- Komisija je odobrila znatna finansijska sredstva za podršku vladavine prava i pravosudnih reformi. Komisija u svojim izvještajima, od kojih je posljednje objavljeno 17. aprila 2018. pozorno prati kretanja u tom području, naročito u pogledu kaznenih postupaka.

Vladavina prava i funkcioniranje pravosuđa bit će temeljito procijenjeni u mišljenju Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU - istakao je Han u svom odgovoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.