REAKCIJE

Nermin Nikšić: Je li Evropska komisija nagradila nerad?

Ovim se šalje poruka da mogu raditi šta žele, blokirati vlast, otežati procese i da će im na kraju sve biti oprošteno, smatra Nikšić

Nikšić: Vrlo ozbiljne kritike. Arhiv

M. K.

29.5.2019

Činjenica je da smo mišljenje Evropske komisije mogli dobiti i ranije, a pogotovo zbog toga što su zemlje u okruženju, po pitanju evropskih integracija, već daleko ispred nas. Zabrinjava činjenica da smo u ovim mišljenjem dobili vrlo ozbiljne kritike po svakom poglavlju.  Posebno se to odnosi na poglavlja vezana uz pravosuđe i neprovođenje istraga, kao i ona koja se tiču depolitizacije javnih preduzeća – izjavio je za „Avaz“ predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić, komentirajući izvještaj koji je danas predstavio evropski komesar Johanes Han (Johannes Hahn).  

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuće je i što je "ovaj status nagrada za stranke koje nisu sposobne za sedam mjeseci formirati vlast na federalnom i državnom nivou".

- Ovim se šalje poruka da mogu raditi šta žele, blokirati vlast, otežati procese i da će im na kraju sve biti oprošteno. Je li ovim nagrađen nerad državnih institucija, ostaje da se vidi. S druge strane, ohrabrujuće je što se spominje da se u BiH izbori moraju početi provoditi prema EU standardima, a to je nešto na čemu SDP BiH već godinama insistira. Ipak, drago nam je što je EU dala podstrek i stavila fokus na BiH u procesu evropskih integracija. Što se tiče nas, u SDP-u, i dalje ostajemo posvećeni evropskom putu BiH – dodao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.