Zbog prijetećih izjava u nastupima na javnim skupovima

"Transparency International" uputio krivične prijave protiv Milorada Dodika

Prijetio penzionerima oduzimanjem jednokratne pomoći ukoliko ne budu glasali za SNSD

Avaz.ba
26.09.2018 16:55

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

"Transparency International" u Bosni i Hercegovini (TIBiH) uputio je krivične prijave Tužilaštvu BiH i okružnim tužilaštvima u Banjoj Luci, Bijeljini i Trebinju protiv predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika zbog izjava koje iznio u nastupima i na stranačkim skupovima u prethodnom periodu, a u kojima su iznesene prijetnje penzionerima, zdravstvenim radnicima, radnicima RiTE Gacko i drugim segmentima populacije, s ciljem utjecaja na birače i pridobivanja podrške na izborima. 

U izjavama Dodika s javnih skupova održanih u Ugljeviku, Banjoj Luci i Gackom, u periodu od 18. do 22. septembra, postoje elementi krivičnih djela definiranih Krivičnim zakonom RS, koja se odnose na prinudu, povredu ravnopravnosti građana, javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje, podmićivanje pri izborima i glasanju te povreda slobode opredjeljenja birača. Osim toga, član 151. Krivičnog zakona BiH zabranjuje upotrebu sile, prijetnje, prinude, podmićivanja ili korištenje nečijeg teškog ekonomskog stanja da bi se utjecalo na birače te je stoga TIBiH, osim okružnim tužilaštvima koja su nadležna za krivična djela počinjena u Banjoj Luci, Gacku i Ugljeviku, podnio prijavu i Tužilaštvu BiH. 

Naime, Dodik je, koristeći utjecaj koji ima kao predsjednik manjeg bh. entiteta, na javnim skupovima u prethodnom periodu prijetio penzionerima da će im biti oduzeta jednokratna pomoć ukoliko ne budu glasali za SNSD, te u isto vrijeme i konstatirao da je pomoć i isplaćena kako bi penzioneri mogli izaći na izbore i glasati za SNSD. Nastavljajući ovu praksu, na otvaranju UKC-a RS je izjavio i da zdravstveni radnici koji su iskazali podršku Miodragu Femiću, predsjedniku Strukovnog sindikata doktora medicine RS, neće dobiti najavljeno povećanje plaće. Još jedna direktna prijetnja upućena je radnicima RiTE Gacko na predizbornom skupu SNSD-a u ovom gradu da će dobiti otkaz svi oni koji budu glasali za SDS i Vukotu Govedaricu. 

Osim krivičnih prijava, TIBiH je uputio i prijavu Centralnoj izbornoj komisiji BiH zbog kršenja Izbornog zakona, po članu 7.3 tačka 4., koji se odnosi na obećavanje novčane nagrade ili druge materijalne koristi s ciljem dobivanja podrške birača ili prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata. 

Uz sve upućene prijave, priloženi su i videosnimci spornih izjava. TIBiH poziva nadležne institucije da što prije postupe po prijavama zbog sve prisutnije prakse nosilaca funkcija da koriste svoj utjecaj i prisustvo u javnosti da direktnim prijetnjama i obećanjem različitih vrsta koristi neprimjereno i nedozvoljeno utječu na volju birača i izvrše pritisak s ciljem utjecaja na izbore. 

NA VRH