PORUKE

Izborne prevare potkopavaju institucije!

Nizu diplomatskih misija u Bosni i Hercegovini i van nje obratili smo se s pitanjima o do sada uočenim neregularnostima izbornog procesa

Arhiv

S. NUMANOVIĆ

27.9.2018

„Dnevni avaz“ obratio se nizu diplomatskih misija u Bosni i Hercegovini i van nje s pitanjima o do sada uočenim neregularnostima izbornog procesa.

Ambasade i misije te sjedišta nekih međunarodnih organizacija upitali smo za stav u vezi s velikim brojem zloupotreba biračkog spiska za glasanje iz inozemstva i putem pošte, nevjerovatnom broju umrlih koji su i dalje na biračkim spiskovima te činjenici da je punoljetnih birača znatno manje od broja birača registriranih za glasanje 7. oktobra.

Skrenuli smo im pažnju i na to da je, naprimjer, broj birača u Banjoj Luci za nešto više od 6.000 veći od ukupnog broja stanovnika tog grada. Naveli smo i da Tuzla ima 3.000 birača više nego svih žitelja. Naglasili smo da je ranije taj „fenomen mogao biti razumljiv za mala mjesta“, ali da je sada eskalirao i u (skoro) svim većim gradovima naše države.

- Da li je regularnost izbornog procesa dovedena u pitanje ili ne? Šta očekujete od vlasti BiH da poduzmu po ovim pitanjima i koliko će imati posmatrača predstojećih općih izbora u BiH - pitali smo, između ostalog.

Kako je u odgovorima navedeno, do sada uočene nepravilnosti poziv su na uzbunu te je jasno poručeno da izborne neregularnosti potkopavaju institucije vlasti i umanjuju povjerenje građana u njihove izabrane predstavnike.

Ured Ambasade SAD za odnose s javnošću: Zabrinuti smo zbog velikog broja prijavljenih neregularnosti

Zabrinuti smo zbog velikog broja prijavljenih neregularnosti u vezi s izborima, uključujući i izvještaje o krađi identiteta glasača i zastrašivanju novinara, rečeno je „Dnevnom avazu“ iz Ureda ambasade Sjedinjenih Američkih Država za odnose s javnošću .

Ovakve neregularnosti, poručuju, potkopavaju institucije vlasti i umanjuju povjerenje građana u njihove izabrane predstavnike

- Ovo je važna godina, jer građani Bosne i Hercegovine treba da donesu ozbiljne odluke i na izborima iskažu šta žele. Građani BiH trebali bi da mogu imati povjerenje da će izborni proces istinski i odražavati njihovu volju.

Očekujemo od odgovornih institucija u BiH da, u skladu sa bh. zakonima, istraže nepravilnosti, uključujući i navode za prijevaru i zloupotrebe, i da ih otklone.

Snažnom, vitalnom demokratskom društvu neophodni su vjerodostojni i transparentni izbori. Vlada SAD ostaje posvećena pružanju podrške naporima da se unaprijedi proces provedbe izbore u Bosni i Hercegovini. Kao i prethodnih izbornih godina, Ambasada SAD akreditirala je timove koji će pratiti izbore širom BiH - navode iz Ambasade.

Delegacija Evropske unije u BiH

Relevantne domaće vlasti, institucije, političke partije i kandidati moraju osigurati integritet izbornog procesa i sigurnost samog glasanja. Izbori moraju biti pošteni i slobodni. Pozivamo sve građane da iskoriste svoje demokratsko pravo 7. oktobra.

Stav Ureda visokog predstavnika: CIK je nadležna institucija 

Ured visokog predstavnika nije uključen u organizaciju i provođenje izbora, tako da nismo u mogućnosti da dajemo komentare o regularnosti izbornog procesa na osnovu navoda. Centralna izborna komisija, kao nadležna institucija za pitanja koja se tiču izbora, najavila je da će istražiti spomenute navode, rečeno je “Dnevnom avazu” iz OHR-a.

Nekoliko članova međunarodnog osoblja OHR-a bit će angažirano kao posmatrači. Konkretan raspored još nije utvrđen. 


Izjava iz NATO-a : Pošteni izbori preduvjet ulaska u NATO

Izbori su suštinska komponenta naših demokratskih društava. Njihovo održavanje te provedba rezultata glasanja fundamentalni je demokratski princip i zahtjev za svaku državu koja želi pristupiti NATO-u i Evropskoj uniji, izjavio je za “Dnevni avaz zvaničnik NATO-a.

- Ljudi Bosne i Hercegovine zaslužuju da žive u državi u kojoj vlada vladavina prava i da imaju slobodne i poštene izbore. Očekujemo da će vladine institucije BiH raditi na tome da se sačuvaju demokratske institucije države – poručuju iz NATO-a.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.